Witamina E

Witamina E

Witamina E jest uważana za prawdziwą fontannę młodości. Jako silny przeciwutleniacz, spowalnia proces starzenia się, chroni serce i tętnice, zwiększa płodność i wzmacnia system odpornościowy. Według badań, tylko 50 procentom populacji udaje się pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę E z pożywienia.

Co to jest witamina E?

Witamina E należy do grupy mikroelementów, które są niezbędne dla zdrowia i witalności człowieka. Witamina E obejmuje osiem podobnych związków, które występują naturalnie w roślinach i wspierają ważne procesy antyoksydacyjne w organizmach ludzi i zwierząt.

W dziedzinie ludzkiego zdrowia i choroby, witamina E odgrywa rolę przede wszystkim jako przeciwutleniacz i substancja przeciwzapalna. Witamina E wzmacnia również układ odpornościowy i okazała się bardzo skuteczna w profilaktycznej walce z różnymi chorobami przewlekłymi.

Witamina E jest wchłaniana przez organizm dzięki orzechom, nasionom i olejom roślinnym, a także zielonym warzywom liściastym i ziarnom. Chociaż witamina E jest niezbędnym składnikiem odżywczym, nie musi być przyjmowana codziennie, ponieważ może być przechowywana w tkankach tłuszczowych w organizmie.

Ponieważ witamina E nie może być wytwarzana przez sam organizm, ten ważny składnik odżywczy musi być dostarczany z pożywieniem. Według badań, tylko 50 procentom populacji udaje się pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę E z pożywienia.

Postacie witaminy E

Grupę witamin E można podzielić na tokoferole i tokotrienole. Dwie główne formy to alfa-tokoferol i gamma-tokoferol. Jednakże, tylko alfa-tokoferol jest uważany za istotną formę witaminy E dla potrzeb człowieka.

Tokoferole

Istnieją cztery związki tokoferolu: Alfa-, beta-, gamma- i delta-tokoferol.

Tokoferole są lipidami (tłuszczami), które różnią się strukturą swoich nasyconych łańcuchów bocznych. Alfa i gamma tokoferol znajdują się w surowicy i czerwonych krwinkach. Beta i delta tokoferol w osoczu krwi.

Tokoferole mogą reagować z rodnikami tlenowymi (reaktywne formy tlenu – ROS) i w ten sposób chronić ważne nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. Ze względu na to silne działanie przeciwutleniające, uważa się, że mają one korzystny wpływ na szereg chorób, w tym zapalenie, raka i choroby zwyrodnieniowe.

Badania sugerują, że alfa-tokoferol może wspomagać zapobieganie i leczenie chorób układu krążenia. Alfa-tokoferole chronią lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL), które są wykorzystywane przez organizm do transportu cholesterolu w krwiobiegu. Kiedy LDL utleniają się, może to sprzyjać rozwojowi chorób układu krążenia.

Ponadto uważa się, że naturalne mieszanki tokoferoli o wysokiej zawartości gamma-tokoferolu lepiej chronią przed rakiem niż mieszanki wzbogacone alfa-tokoferolem.

Tocotrienols

Istnieją cztery związki tokotrienolowe: Alfa-, beta-, gamma- i delta-tokotrienol. Podstawowa struktura tokotrienoli jest taka sama jak tokoferoli.

Jedyna różnica polega na strukturze nienasyconych łańcuchów bocznych. Dzięki temu mają one większą zdolność przenikania do mózgu i wątroby, gdzie pełnią unikalne i ważne funkcje fizjologiczne w tych dwóch rodzajach tkanek.

Tokotrienole są silnymi antyoksydantami, bardzo skutecznymi w walce z rakiem i obniżającymi poziom cholesterolu. Naukowcy odkryli, że mogą one tłumić sygnały prozapalne, pomagając w zwalczaniu stanów zapalnych.

Wykazano również, że tokotrienole działają neuroprotekcyjnie (tj. chronią układ nerwowy) przed wieloma różnymi toksynami w mózgu. W szczególności, na podstawie badań, uważa się, że tokotrienole odgrywają kluczową rolę w ochronie komórek mózgowych przed degeneracją spowodowaną udarem.

Preparaty witaminy E

Suplementy witaminy E różnią się pod względem stężenia jednostek witaminy E, które zawierają, ale rzadko pod względem ich głównego składnika: alfa-tokoferolu. Spożycie tylko tej formy witaminy E może jednak pokryć tylko część zapotrzebowania.

Naturalna witamina E

Naturalnie występująca witamina E występuje w 8 różnych formach. Istnieją 4 tokoferole i 4 tokotrienole. Te dwie grupy mają taką samą strukturę rdzeniową, ale różnią się łańcuchami bocznymi.

Witamina E jest produkowana w roślinach i występuje tam głównie w połączeniu z tłuszczami. Alfa- i gamma-tokoferol są najpowszechniej produkowanymi formami witaminy E. Warto zauważyć, że oleje roślinne o wysokiej zawartości alfa-tokoferolu często występują w połączeniu z jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, np. w oliwie z oliwek. Wysoka zawartość wielonienasyconych, tzw. niezbędnych kwasów tłuszczowych, często występuje razem z gamma-tokoferolem, np. w oleju z kiełków kukurydzy.

Dominacja alfa-tokoferolu

Dotychczasowe badania koncentrowały się głównie na alfa-tokoferolu. Ta forma witaminy E jest najobficiej występująca w organizmie. Niedostateczne spożycie alfa-tokoferolu powoduje również charakterystyczną dla niedoboru witaminy E ataksję (ogólna nazwa różnych zaburzeń koordynacji ruchowej). Niedobór witaminy E może być również skorygowany jedynie poprzez spożycie alfa-tokoferolu.

Organizm wykazuje wyraźną preferencję dla alfa-tokoferolu, który ma również najwyższe stężenie w osoczu krwi spośród wszystkich form witaminy E. Enzym odpowiedzialny za wychwyt i przetwarzanie alfa-tokoferolu, białko transferowe alfa-tokoferolu, służy do gromadzenia alfa-tokoferolu, a także szybszego metabolizowania nie-alfa-tokoferolu.

Stosunkowo umiarkowane wyniki dotyczące roli alfa-tokoferolu w ochronie przed chorobami sercowo-naczyniowymi czy nowotworami skłoniły jednak badaczy do powątpiewania w biologiczną dominację alfa-tokoferolu.

Obecnie badania stoją na stanowisku, że “członkowie rodziny witamin E pełnią unikalne funkcje biologiczne, nie podzielane przez innych członków rodziny”. W tym miejscu należy zwrócić szczególną uwagę na dotychczas słabo zbadaną grupę tokotrienoli.

Tocotrienols – nieco inna witamina E

Cztery tokotrienole – alfa-tokotrienol, beta-tokotrienol, gamma-tokotrienol i delta-tokotrienol są bardzo podobne do tokoferoli, ale różnią się od nich zarówno strukturą chemiczną, jak i funkcją biologiczną, dowodzą naukowcy z coraz większą liczbą dowodów:

Tokotrienol, jak również gamma- i delta-tokoferol, mają działanie przeciwzapalne i mogą być pomocne w przewlekłych chorobach układu odpornościowego.

Tokotrienole pomagają zapobiegać nowotworom.

Zwiększone stężenie tokotrienoli i gamma-tokoferolu w surowicy zmniejsza ryzyko pogorszenia zdolności poznawczych związanych z wiekiem.

Najniższe stężenia alfa-tokotrienolu chronią przed neurodegeneracją i chorobami neurologicznymi. Alfa-tocoentriol jest zatem uważany za najsilniejszy ze wszystkich witamin E.

Tokotrienole chronią przed działaniem promieniowania i tym samym wspomagają leczenie nowotworów.

W oparciu o najnowsze odkrycia dotyczące funkcji “innych” form witaminy E, należy ponownie rozważyć skład rozsądnych suplementów witaminy E. Dostarczanie samego alfa-tokoferolu zapobiega lub koryguje czysty niedobór witaminy E.

Ponadto, alfa-tokoferol, podobnie jak wszystkie formy witaminy E, jest skutecznym przeciwutleniaczem. Jednak całe spektrum pożytecznych i ochronnych funkcji form witaminy E można uzyskać tylko poprzez spożycie kombinacji wszystkich form witaminy E. Dlatego przyjmując suplementy witaminy E zawsze należy zwracać uwagę na skład zawartych w nich form witaminy E.

Działanie witaminy E

Najważniejszą funkcją witaminy E w organizmie człowieka jest jej działanie jako antyoksydantu. Neutralizuje wolne rodniki, które powstają w organizmie w wyniku procesów metabolicznych lub pod wpływem czynników środowiskowych. Witamina E, wbudowana w błony komórkowe, chroni komórki organizmu przed zniszczeniem w wyniku utleniania.

Jednocześnie witamina E wpływa na krzepliwość krwi i chroni zarówno przed powstawaniem zakrzepów, jak i złogów w naczyniach krwionośnych. Ma również działanie przeciwzapalne i bierze udział w metabolizmie kwasów nukleinowych, aminowych i tłuszczowych.

Witamina E jest ważnym antyoksydantem w organizmie, chroniącym komórki przed stresem oksydacyjnym i peroksydacją lipidów. Witamina E jest

  • przeciwzapalna
  • jest ważnym antyoksydantem w organizmie
  • ma właściwości przeciwnowotworowe.
  • wspiera zdrowy poziom cholesterolu
  • chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego
  • chroni komórki mózgowe
  • chroni przed cukrzycą
  • wzmacnia system odpornościowy

Niedobór witaminy E

Niedobór witaminy E może objawiać się m.in. następującymi symptomami.

  • Brak koncentracji
  • Osłabienie mięśni
  • Zwiększona podatność na infekcje
  • Osłabienie wzroku
  • Zwiędnięta skóra, plamy starcze
  • Zmęczenie
  • Zapalenia i zaburzenia gojenia się ran
  • Niepłodność
  • Choroby układu krążenia
  • Grupy ryzyka dla niedoboru witaminy E
  • Palacze
  • Kobiety w ciąży i matki karmiące
  • Osoby z zaburzeniami wchłaniania tłuszczu
  • Chorzy i pacjenci w celu poprawy rekonwalescencji
  • Sportowcy
  • Pacjenci z demencją starczą
  • Osoby cierpiące na niedobór odporności lub stres
  • Osoby, które przyjmują długotrwale leki, takie jak tabletki antykoncepcyjne
  • Kobiety cierpiące na zespół napięcia przedmiesiączkowego
  • Diabetycy
  • Ludzie, którzy stosują niezrównoważoną dietę
  • Ludzie, którzy mają chorobę woreczka żółciowego lub trzustki.

Witamina E – silny przeciwutleniacz

Wszyscy członkowie rodziny witaminy E są uważani za silne przeciwutleniacze, przeciwdziałające głównie atakom oksydacyjnym na błonę komórkową. Różnią się one jednak od siebie pod względem charakteru i siły ich specyficznego działania antyoksydacyjnego.

Dlaczego witamina E jest antyoksydantem?

Antyoksydant to związek chemiczny, który może zapobiegać utlenianiu, czyli przenoszeniu elektronów na inne związki. Silne działanie antyoksydacyjne witaminy E wynika z jej podstawowej struktury chemicznej. Jest to podobne we wszystkich formach witaminy E, ale nie identyczne. Centralny pierścień chromanolu w witaminie E może uwolnić atom wodoru z dołączonej do niego grupy fenolowej. To jest w stanie oddziaływać z i zmiatać wolne rodniki.

Witamina E zmniejsza uszkodzenia oksydacyjne

Dowody na silne działanie antyoksydacyjne witaminy E pochodzą między innymi z badań nad pracownikami zatrudnionymi przy produkcji ołowiu. Uszkodzenia oksydacyjne błon komórkowych i materiału genetycznego spowodowane zatruciem ołowiem zostały znacznie zmniejszone przez długotrwałe przyjmowanie witaminy E. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem.

Tocentriole silniejsze niż tokoferol

Działanie antyoksydacyjne witaminy E nie jest jednak zależne wyłącznie od jej struktury chemicznej, ale wynika również z innych czynników. Naukowcy przypuszczają, że tococentriole są znacznie skuteczniejsze w wymiataniu rodników nadtlenkowych. Wynika to z umiejscowienia tococentriole w dwuwarstwie fosfolipidowej błony komórkowej.

Tocentriole są tu znacznie bardziej regularnie rozmieszczone niż inne formy witaminy E i dlatego są prawdopodobnie lepszymi wymiataczami rodników niż np. alfa-tokoferol, najbardziej rozpowszechniona forma witaminy E.

Tocentriole chronią ludzi

Lepsze działanie przeciwutleniające tococentriolu jest również widoczne w leczeniu raka. Tutaj tococentriole wykazują działanie ochronne przed ekspozycją na promieniowanie poprzez zmiatanie powstających wolnych rodników.

W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Kuala Lumpur w Malezji porównano działanie mieszaniny tococentriole z działaniem alfa-tokoferolu u zdrowych osób. Po 6 miesiącach różne biomarkery wykazały wyższą aktywność antyoksydacyjną w grupie otrzymującej tococentriol, ale nie w grupie otrzymującej alfa-tokoferol. Interesujące jest tu jednak, że to przede wszystkim kobiety odnosiły korzyści z przyjmowania tococentriolu.

Alternatywne tokoferole

Inne formy witaminy E, takie jak gamma-tokoferol, charakteryzują się wyższą specyficznością. Gamma-tokoferol, na przykład, ma pozycję niepodstawioną, która pozwala mu na wiązanie wysoce reaktywnych związków azotu (zwanych również reaktywnymi formami azotu).

Podczas zapalenia często powstają reaktywne formy azotu. Tak więc gamma-tokoferol jest uważany za bardziej skuteczny antyoksydant niż alfa-tokoferol, który ma grupę metylową w tej samej pozycji, co czyni to miejsce niereaktywnym.

Podsumowując, wszystkie formy witaminy E są silnymi antyoksydantami. Jednak niektóre formy witaminy E mają specyficzne działanie lub są bardziej skuteczne niż inne. Tocentriole, często zaniedbywana grupa form witaminy E, są silniejszymi antyoksydantami niż dotychczas badane formy tokoferolu.

W celu zapewnienia optymalnej ochrony przed uszkodzeniem komórek i wolnymi rodnikami, ważne jest, aby zapewnić, że wszystkie formy witaminy E są reprezentowane w spożyciu witaminy E. Jeśli tak jest, witamina E może nawet pomóc w zmniejszeniu ogólnego ryzyka śmierci nawet o 17%, jak wykazały niedawno japońskie badania. Witamina E może więc zasłużyć na miejsce na breloczku z kluczami do dłuższego życia. Więcej na ten temat można odszukać pod adresem https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29806637 pod którym opublikowano inne dane i szczegóły.

Witamina E dawkowanie

Aby zagwarantować optymalną ochronę i działanie, należy wziąć pod uwagę prawidłowe dawkowanie witaminy E. Zalecane dzienne spożycie witaminy E zależy od wieku. W okresie ciąży i karmienia piersią organizm potrzebuje nieco więcej witaminy E. Zapotrzebowanie na witaminę E powinno być pokrywane z pożywienia. Zapotrzebowanie na witaminę E powinno być pokrywane przez suplementy diety.

Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe podaje następujące szacunkowe wartości dla odpowiedniego spożycia tokoferolu (w mg-równoważnika na dzień):

Niemowlęta od 0 do poniżej 4 miesięcy 3 3 od 4 do poniżej 12 miesięcy 4 4 Dzieci od 1 do poniżej 4 lat 6 5 od 4 do poniżej 7 lat 8 8 od 7 do poniżej 10 lat 10 9 od 10 do poniżej 13 lat 13 11 od 13 do poniżej 15 lat 14 12 Młodzież i dorośli od 15 do poniżej 19 lat 15 12 od 19 do poniżej 25 lat 15 12 od 25 do poniżej 51 lat 14 12 od 51 do poniżej 65 lat 12 12 65 lat i więcej 11 Kobiety w ciąży 13 Kobiety karmiące piersią 17

Podając witaminę E w jednostkach międzynarodowych (IU) należy zwrócić uwagę na następujące przeliczenia:

  • 1 mg alfa-tokoferolu jest równoważne 1,49 j.m. naturalnie występującej formy tokoferolu lub 2,22 j.m. formy syntetycznej.
  • 1 j.m. naturalnie występującej formy tokoferolu odpowiada 0,67 mg alfa-tokoferolu.
  • 1 j.m. syntetycznej postaci tokoferolu odpowiada 0,45 mg alfa-tokoferolu

Zwiększone dzienne zapotrzebowanie na witaminę E

Zapotrzebowanie na witaminę E zależy od wieku. Młodzież i dorośli pomiędzy 15 a 25 rokiem życia mają największe zapotrzebowanie na witaminę E w celu zapewnienia optymalnego wzrostu i rozwoju. Ciąża i karmienie piersią to również etapy życia, w których konieczne jest zwiększone spożycie witaminy E.

Istnieją jednak inne okoliczności, w których organizm korzysta z bardziej obfitych dostaw witaminy E:

  • Pozytywne efekty stosowania witaminy E u pacjentów
  • Witamina E może chronić przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Jednak w przypadku istniejącej wcześniej niewydolności serca zwiększone spożycie witaminy E może mieć również pozytywny wpływ. Wynika to z faktu, że witamina E zmniejsza stres oksydacyjny i wspomaga czynność serca. Alkohol jest również czynnikiem wyzwalającym niewydolność serca.

Alkohol jest również czynnikiem wyzwalającym stres oksydacyjny. Alkoholizm, zwykle w połączeniu z niezrównoważoną dietą, często prowadzi do braku antyoksydantów. Zwiększone spożycie witaminy E może pomóc złagodzić wątrobę tutaj.

Sama witamina E może pomóc w ochronie przed rakiem. Jeśli choroba jest obecna, witamina E może również wspomagać leczenie. Zwiększone spożycie witaminy E, na przykład, zmniejsza skutki uboczne leczenia raka piersi.

Jak wspomniano powyżej, witamina E jest szczególnie ważna w fazie wzrostu młodzieńczego. U nastolatków zakażonych HIV zwiększone spożycie witaminy E może wspomagać wzrost i hamować postęp choroby.

Witamina E i zanieczyszczenie powietrza

Stres oksydacyjny wywołany przez toksyczne cząsteczki i ozon w powietrzu, którym oddychamy, prowadzi do uszkodzenia płuc. Przyjmowanie większych dawek witaminy E i witaminy C mogłoby złagodzić szkodliwe skutki postępującego zanieczyszczenia powietrza i chronić płuca.

Witamina E w żywności

Pokarmy, które są szczególnie bogate w witaminę E to orzechy i nasiona, pełne ziarna, oleje roślinne, szpinak i inne zielone warzywa liściaste.

Witamina E w żywności występuje najczęściej jako alfa-tokoferol oraz gamma-tokoferol. Jednak zwykle podawane wartości orientacyjne dla dziennego spożycia witaminy E odnoszą się zwykle tylko do alfa-tokoferolu.

Zawartość witaminy E w żywności

Poniższa tabela przedstawia przegląd zawartości witaminy E w niektórych produktach spożywczych. Jeśli to możliwe, podawane są zarówno wartości alfa-tokoferolu, jak i gamma-tokoferolu. Liczby są w miligramach na 100 gramów żywności.

Olej z kiełków pszenicy 174 brak Musli wieloziarniste 126 brak Olej słonecznikowy 62 brak Nasiona słonecznika 34 0 Migdały 26 mniej niż 1 Orzechy laskowe 15 0 Orzechy piniowe 9 11 Szpinak mrożony 4 0 Zielone oliwki 4 0 Szpinak surowy 2 0 Orzechy włoskie 2 28 Mak 2 9 Brokuły 2 0,4 Awokado 2 0 Tuńczyk z puszki 1,7 brak Jeżyny 1,4 0 Kiwi 1,3 0 Szparagi 1 0 Nasiona sezamu 1 28 Pestki dyni 0 19

Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na około 12-15 mg witaminy E, należy zwrócić uwagę na zbilansowaną dietę. W razie potrzeby należy uzupełnić witaminę E suplementami diety. W tym miejscu należy zwrócić szczególną uwagę na skład naturalnych form witaminy E, gdyż pełnią one różne funkcje w organizmie.

Witamina E i witamina C

Witamina E i witamina C to witaminy, które wzajemnie się uzupełniają, a w połączeniu ze sobą mają działanie antyoksydacyjne.

Organizm potrzebuje wystarczającej ilości witaminy C, aby w pełni wykorzystać dobroczynne właściwości witaminy E. Dzieje się tak, ponieważ witamina C może sprawić, że utleniona witamina E zregeneruje się.

Wykazano, że interakcja tych dwóch witamin jest przydatna w zmniejszaniu stresu oksydacyjnego wywołanego energicznym wysiłkiem fizycznym, który został powiązany z uszkodzeniem mięśni szkieletowych.

Ponadto połączenie tych dwóch substancji może hamować uszkodzenia spowodowane promieniowaniem UV i oparzenia słoneczne, zmniejszając w ten sposób ryzyko starzenia się skóry w wyniku działania promieni słonecznych oraz ryzyko wystąpienia raka skóry.

Witamina E – serce i cholesterol

Miażdżyca jest chorobą naczyń krwionośnych, w której w tętnicach tworzą się złogi. Wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi przyczyniają się do powstawania złogów, powodując twardnienie i zwężanie się tętnic. Miażdżyca tętnic jest częstą przyczyną zawałów serca i udarów mózgu.

Centralnym czynnikiem w powstawaniu i rozwoju miażdżycy tętnic jest stres oksydacyjny. Rodniki tlenowe leżą u podstaw początków procesów zapalnych, które prowadzą do powstawania złogów, a w efekcie do powikłań zdrowotnych, które następnie występują.

Utlenianie odgrywa kluczową rolę w miażdżycy. Z kolei witamina E wykazuje skuteczność w zwiększaniu odporności na utlenianie i zapobiega tworzeniu się osadów. Odkrycie to opiera się na badaniach ludzi z regionu śródziemnomorskiego, który jest znany z diety bogatej w witaminę E.

Wykazano również, że uzupełniające przyjmowanie witaminy E zmniejsza czynniki ryzyka tworzenia się blaszki miażdżycowej w tętnicach. Po pierwsze, wykazano, że tokoferole mają hamujący wpływ na peroksydację lipidów, a po drugie, tokotrienole hamują syntezę cholesterolu. Oba są znanymi czynnikami ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Istnieją jednak dowody z badań klinicznych, że suplementacja witaminy E zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego, ale zwiększa ryzyko udaru krwotocznego.

Dotyczy to zwłaszcza osób starszych, u których obecność witaminy E może zaburzać krzepliwość krwi, zwiększając ryzyko udaru krwotocznego.

Witamina E a układ nerwowy

Witamina E zaliczana jest do związków lipofilnych, co oznacza, że jest rozpuszczalna w tłuszczach. Ta lipofilna właściwość oznacza, że jest on łatwo wchłaniany przez komórki mózgowe, gdzie jest wydzielany do błon. Tutaj witamina E działa jako tarcza ochronna przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Komórki mózgowe są bardzo podatne na stres oksydacyjny. Uszkodzenia wywołane stresem oksydacyjnym są patologicznie związane z różnymi chorobami neurodegeneracyjnymi. Witamina E jest silnym antyoksydantem, który może chronić neurony przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym i początkiem procesów neurodegeneracyjnych.

Tokotrienol i tokoferol są silnymi związkami neuroprotekcyjnymi, które mogą chronić komórki mózgowe poprzez swoje właściwości antyoksydacyjne. Wiele badań wykazało, że suplementacja witaminy E zwiększa zdolności antyoksydacyjne komórek mózgowych i pomaga zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym.

Witamina E i choroba Alzheimera

Choroba Alzheimera dotyka coraz większej liczby osób z uwagi na rosnącą średnią długość życia. W chwili obecnej nie ma na to lekarstwa. Jednakże witamina E może chronić komórki i opóźniać lub zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera. Witamina E może odgrywać istotną rolę we wspieraniu funkcji pamięci.

Witamina E i funkcje pamięci

Zrównoważony bilans witaminowy jest warunkiem wstępnym dla optymalnych zdolności poznawczych. Szczególną rolę wydaje się tu odgrywać witamina E, zgodnie z wynikami różnych badań naukowych:

Amerykańskie badania wykazały, że niewystarczające stężenie witaminy E w osoczu krwi wiąże się z gorszą wydajnością pamięci. Badania na stulatkach wykazały wysokie stężenie witaminy E u osób z najlepszą sprawnością umysłową. Badanie przeprowadzone na 118 starszych osobach wykazało, że osoby z nieodpowiednim stężeniem witaminy E miały gorsze zdolności poznawcze. W długotrwałym badaniu prowadzonym przez 20 lat stwierdzono, że długotrwałe przyjmowanie witamin E i C obniżyło “wiek mózgu” o półtora roku. Wysoko skoncentrowane spożycie samej witaminy E obniżyło wiek poznawczy o 2 lata, w porównaniu do niższych dawek spożycia witaminy E.

Poziom witaminy E we krwi wydaje się być zatem bezpośrednio związany ze zdolnościami poznawczymi. Pierwszym krokiem w rozwoju choroby Alzheimera jest zazwyczaj spadek sprawności umysłowej i pamięci.

Witamina E wspomaga pamięć i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera

Wyniki amerykańskiego badania, w którym obserwowano całą populację pewnego hrabstwa przez 8 lat, wykazały, że witamina E w połączeniu z witaminą C jest w stanie zmniejszyć związany z wiekiem spadek pamięci. Długotrwałe spożywanie witaminy E zmniejsza również bezpośrednie ryzyko rozwoju demencji i choroby Alzheimera, podczas gdy niewystarczająca ilość witaminy E we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem (2). Badanie to pokazuje bezpośredni związek między witaminą E, wydajnością pamięci i chorobą Alzheimera.

Witamina E i choroba Alzheimera

Łagodne zaburzenia poznawcze (MCI) są uważane za prekursora choroby Alzheimera, zwiększając ryzyko jej rozwoju około dziesięciokrotnie. W kilku badaniach sprawdzano, czy witamina E może spowolnić progresję od MCI do choroby Alzheimera. Tak się jednak nie stało. Jednakże witamina E była w stanie utrzymać zdolności poznawcze dłużej u pacjentów z chorobą Alzheimera, którzy przyjmowali również lek na Alzheimera – memantynę.

Tokotrienol i choroba Alzheimera

Jednak dość rozczarowujące wyniki stosowania witaminy E w zapobieganiu chorobie Alzheimera mogą wynikać z zastosowanej formy witaminy E. Ostatnie badania, zwłaszcza eksperymenty na hodowlach komórkowych, pokazują, że triole tokotrientów mogą być o wiele bardziej efektywną formą witaminy E.

Osoby z wysokim poziomem tococentriolu mają o 17% niższe ryzyko rozwoju choroby Alzheimera niż osoby z wysokim poziomem alfa-tokoferolu. Dlatego stosując witaminę E jako środek zapobiegający Alzheimerowi, należy zwrócić szczególną uwagę na formę stosowanej witaminy E.

Witamina E jest przeciwutleniaczem i chroni neurony

Dokładny mechanizm, dzięki któremu witamina E chroni funkcje poznawcze i zapobiega demencji i chorobie Alzheimera jest obecnie nadal kontrowersyjny. Jednak jego silne działanie jako przeciwutleniacza najprawdopodobniej odgrywa znaczącą rolę.

Stres oksydacyjny, wywołany przez reaktywne formy tlenu, może niszczyć mitochondria. Zaburza to zaopatrzenie komórek w energię. Neurony są tu szczególnie wrażliwe – stres oksydacyjny może prowadzić do śmierci komórek. Witamina E zwalcza stres oksydacyjny i wolne rodniki, dzięki czemu może chronić neurony.

Witamina E, glutaminian sodu i choroba Alzheimera

Glutaminian jest przekaźnikiem neuronów, który jest szczególnie ważny dla pamięci i funkcji uczenia się. Naukowcy podejrzewają jednak, że zbyt duża ilość glutaminianu może sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera. Eksperymenty w hodowlach komórkowych pokazują, że triole tokotrientowe mogą chronić neurony i ich mitochondria przed uszkodzeniami wywołanymi przez glutaminian. Nadmiar glutaminianu również wyzwala wolne rodniki. Witamina E ma tu zatem podwójne działanie, chroniąc komórki mózgu przed kluczowymi stresami.

Podsumowanie Witamina E jest niezbędna dla utrzymania zdolności poznawczych i pamięci. Witamina E może pomóc w ochronie komórek nerwowych mózgu przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem i środowiskiem, zapobiegając w ten sposób chorobie Alzheimera.

W przypadku przyjmowania witaminy E należy jednak zwrócić uwagę na spożywanie wystarczającej ilości tokotrientrioli, ponieważ pełnią one szczególnie skuteczną funkcję ochronną.

Witamina E a płodność

Witamina E jest silnym antyoksydantem, a więc chroni nasze komórki przed atakami wolnych rodników. To działanie witaminy E jest również kluczowe dla naszej płodności – zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Stres oksydacyjny a płodność

Wolne rodniki są niestabilnymi i dlatego bardzo aktywnymi związkami chemicznymi. Aby się ustabilizować, wolne rodniki reagują z elektronami z innych związków. W organizmie wolne rodniki często wiążą elektrony z kwasów nukleinowych (DNA), tłuszczów, białek, węglowodanów lub innych cząsteczek. Może to prowadzić do komórkowej reakcji łańcuchowej i ostatecznie do uszkodzenia komórki i materiału genetycznego. Witamina E wiąże wolne rodniki i przekształca je np. w cząsteczki wody.

Stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki może upośledzać płodność kobiet i mężczyzn. Stres oksydacyjny przyczynia się do następujących powikłań:

Płodność kobiet:

  • Niepłodność
  • Komplikacje w pierwszych tygodniach ciąży
  • Zapalenie endometrium (endometritis)
  • Komplikacje podczas porodu
  • Porody przedwczesne
  • Utrata płodności w starszym wieku
  • Płodność męska: Niepłodność spowodowana przez
  • niska jakość nasienia
  • zmniejszona ruchliwość plemników
  • Uszkodzenie materiału genetycznego plemników

Niskie stężenie witaminy E obniża płodność

Niepłodność męska jest przyczyną niepowodzeń w poczęciu dziecka nawet w 80% przypadków, głównie z powodu stresu oksydacyjnego i niskiej jakości nasienia. Włoskie badanie wykazało, że poziom witaminy E we krwi niepłodnych mężczyzn jest znacznie niższy niż u mężczyzn płodnych. Niskie stężenie witaminy E korelowało tutaj z morfologicznie nieprawidłowymi i mniej ruchliwymi plemnikami.

Należy zatem unikać stresu oksydacyjnego i niedostatecznej podaży witaminy E, szczególnie w przypadku istniejącej obniżonej płodności lub w celu optymalizacji płodności w przypadku chęci posiadania dziecka.

Zwiększone spożycie witaminy E może prowadzić do znacznego wzrostu płodności, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.

Witamina E a płodność kobiet

W amerykańskim badaniu badano wpływ antyoksydantów na czas do zajścia w ciążę (TTP) u kobiet z niepłodnością o nieznanej przyczynie. Badacze stwierdzili, że wysokie spożycie witaminy E znacznie skracało ten czas, zwłaszcza u kobiet powyżej 35 roku życia.

Systematyczna analiza istniejącego piśmiennictwa dotyczącego antyoksydantów, w tym witaminy E i płodności kobiet wykazała inne korzystne działanie witaminy E i innych antyoksydantów:

– Wzrost wskaźnika żywych urodzeń do 23% – Wzrost wskaźnika poczęć do 11%.

Spożywanie wystarczających lub większych ilości witaminy E może zatem znacząco zwiększyć prawdopodobieństwo udanej ciąży.

Witamina E a męska płodność

Wiele badań wyraźnie wskazuje, że spożycie witaminy E i innych antyoksydantów ma pozytywny wpływ na jakość nasienia i płodność. Szczególnie w grupie starszych mężczyzn (powyżej 44 lat) wysokie stężenie witaminy E w surowicy korelowało z nawet o 20% mniejszym uszkodzeniem materiału genetycznego w porównaniu z prawidłowym lub niskim stężeniem witaminy E. U par, które poddały się wspomaganemu rozrodowi, wysokie stężenie witaminy E korelowało z nawet o 20% mniejszym uszkodzeniem materiału genetycznego.

W parach poddawanych wspomaganemu rozrodowi, te w których mężczyźni spożywają antyoksydanty takie jak witamina E mają do 4,8 razy wyższe wskaźniki sukcesu.

Systematyczna analiza istniejącego piśmiennictwa potwierdza pozytywny wpływ witaminy E na jakość, morfologię i funkcjonalność plemników. Zwiększone spożycie witaminy E zwiększa również zdolność plemników do wiązania się z jajkiem i zwiększa wskaźnik sukcesu wspomaganego rozrodu.

Na przykład, dwumiesięczne przyjmowanie witaminy E i witaminy C zwiększyło wskaźnik ciąż u wcześniej nieudanych par z 7% do 48%. Zwiększone spożycie witaminy E może więc w decydujący sposób przyczynić się do zwiększenia męskiej płodności.

Podsumowując, witamina E jest silnym antyoksydantem i chroni komórki rozrodcze oraz rozwijający się zarodek przed wolnymi rodnikami i ich szkodliwym działaniem. Wystarczające lub zwiększone spożycie witaminy E powinno być zatem stałym elementem diety na początku planowania rodziny, aby zoptymalizować wskaźnik sukcesu.

Witamina E w czasie ciąży

Przyjmowanie witaminy E w czasie ciąży jest ważne dla zdrowia matki i dziecka. Kluczowe jest jednak zwrócenie uwagi na odpowiednią ilość witaminy E, aby jak najlepiej wspierać rozwój dziecka.

Witamina na udaną ciążę

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który powinien wspierać matkę i dziecko na wszystkich etapach ciąży i wczesnego rozwoju. Połączenie różnych przeciwutleniaczy i witaminy E może zwiększyć szanse na zajście w ciążę z pozytywnym wynikiem.

Analiza wszystkich istniejących publikacji na ten temat (metaanaliza) wskazała, że szczególnie kobiety, które mają problemy z zajściem w ciążę mogą zwiększyć swój sukces przyjmując antyoksydanty i witaminę E.

Niedobór witaminy E został również powiązany w niektórych badaniach z częstszym występowaniem stanu przedrzucawkowego, potencjalnie bardzo niebezpiecznego powikłania ciąży. Jednak u kobiet z odpowiednim niedoborem witaminy E, suplementacja witaminy E nie zmniejsza ryzyka wystąpienia stanu przedrzucawkowego.

Nadmierne spożycie witaminy E nie zmniejsza również ryzyka wystąpienia innych powikłań w czasie ciąży, takich jak poród martwego płodu czy poród przedwczesny. Witamina E może jednak zmniejszać ryzyko przerwania łożyska.

Witamina E może zmniejszyć ryzyko poronienia

W oparciu o dostępne badania naukowe, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca obecnie, aby nie przyjmować dodatkowo witaminy E w czasie ciąży u kobiet, które mają odpowiedni poziom witaminy E. Ta podstawowa zasada nie dotyczy wszystkich kobiet.

Ta podstawowa zasada nie dotyczy jednak wszystkich kobiet, które planują ciążę. Ostatnie badania opublikowane w International Journal of Reproductive Biomedicine wykazały, że witamina E w połączeniu z aspiryną zwiększa przepływ krwi w tętnicy macicznej. Niski przepływ krwi w tej tętnicy może być przyczyną powtarzających się spontanicznych poronień (miscarriage). Witamina E i aspiryna mogą zatem zmniejszyć ryzyko poronienia w pewnych okolicznościach medycznych.

Witamina E dla zdrowego rozwoju dziecka

Istotne jest, aby zapewnić odpowiedni poziom witaminy E w czasie ciąży. W rzeczywistości, niewystarczające spożycie witaminy E w czasie ciąży może mieć długotrwały negatywny wpływ na zdrowie dziecka. Niskie stężenie witaminy E we krwi matki zostało powiązane z następującymi krótko- i długoterminowymi skutkami dla dziecka, między innymi:

W niemowlęctwie i wczesnym dzieciństwie: niski wzrost.

Odpowiednia podaż witaminy E dla dziecka jest bardzo ważna, szczególnie w pierwszych 1000 dniach życia. Brak witaminy E może prowadzić do niskorosłości. Po zamknięciu tego okna możliwości, opóźnienie wzrostu nie może być już odwrócone.

W dzieciństwie i okresie dojrzewania: astma.

Zaopatrzenie nienarodzonego dziecka w witaminę E wpływa na prawdopodobieństwo rozwoju astmy w ciągu pierwszych 10 lat życia. Długoterminowe badania wykazują, że im niższy poziom witaminy E we krwi matki, tym większe ryzyko wystąpienia astmy.

Witamina E po porodzie

Optymalna podaż witaminy E dla dziecka po urodzeniu wydaje się zależeć od wieku noworodka. Naukowcy zbadali stężenie witaminy E w mleku matki i stwierdzili drastyczny spadek stężenia witaminy E w ciągu pierwszych 6 tygodni. Stężenie witaminy E w siarze (bezpośrednio po urodzeniu) było około 5 razy wyższe niż w mleku matki po 30-40 dniach.

Zapotrzebowanie na witaminę E u noworodków jest więc prawdopodobnie zaspokajane przez wystarczające ilości witaminy E bezpośrednio po urodzeniu i utrzymuje się w późniejszym okresie.

Wniosek: Witamina E jest bardzo ważna dla zdrowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka. W tej ważnej fazie życia należy zadbać o odpowiednie spożycie witaminy E, ale nie należy go przekraczać.

Witamina E i PMS

Prawie 90% wszystkich kobiet w wieku rozrodczym zna ten problem – miesiączka zbliża się wielkimi krokami, a organizm informuje o tym z wyprzedzeniem. Z bólami głowy, drażliwością, nudnościami, skurczami brzucha, depresją, ciasnotą w piersiach i innymi objawami.

Chociaż w większości przypadków objawy są stosunkowo łagodne, od 8 do 20% wszystkich kobiet cierpi na zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Objawy są tak nasilone, że zakłócają normalne życie i/lub relacje interpersonalne.

W zależności od wpływu i nasilenia objawów, przepisywane są doustne środki antykoncepcyjne (pigułka), inne hormony lub leki przeciwdepresyjne.

Chociaż leki te są skuteczne w zwalczaniu objawów PMS w wielu przypadkach, mogą wystąpić skutki uboczne i niepożądane konsekwencje, zwłaszcza gdy są przyjmowane przez długi okres czasu. Witamina E może stanowić skuteczną i znacznie lepiej tolerowaną alternatywę.

Witamina E zmniejsza objawy PMS

W dwóch dużych badaniach klinicznych sprawdzono skuteczność witaminy E w łagodzeniu objawów PMS:

Badanie z udziałem 130 kobiet w wieku od 15 do 45 lat wykazało wpływ dwumiesięcznego przyjmowania witaminy E na objawy przedmiesiączkowe. Witamina E była bardziej skuteczna w zmniejszaniu objawów niż witamina D lub placebo. Największą poprawę zaobserwowano w zakresie depresji i lęku, a także w zakresie łaknienia.

W badaniu przeprowadzonym na 155 kobietach z umiarkowanym lub ciężkim PMS, witamina E również zmniejszyła objawy PMS. Tutaj witamina E była bardziej skuteczna niż placebo w obu kategoriach – objawów fizycznych i psychospołecznych – i częściowo bardziej skuteczna niż witamina B6.

Wyniki tych badań dowodzą skuteczności witaminy E w łagodzeniu PMS i objawów przedmiesiączkowych.

Czy witamina E działa we wszystkich przypadkach?

Skuteczność witaminy E w zwalczaniu PMS może być szczególnie wysoka u niektórych kobiet. Po bliższym przyjrzeniu się, PMS (zwany również zespołem napięcia przedmiesiączkowego lub PMT) można podzielić na różne kategorie, w zależności od objawów. PMT-H charakteryzuje się zatrzymywaniem wody, wzdęciami i przyrostem wagi przed miesiączką. PMT-H jest drugim co do częstości występowania objawem PMS. Witamina E wydaje się być szczególnie skuteczna u kobiet z takimi objawami.

PODSUMOWANIE: Regularne przyjmowanie witaminy E może zmniejszyć fizyczne i psychiczne objawy w fazie przedmiesiączkowej, zwiększając tym samym dobre samopoczucie w tym krytycznym okresie miesiąca.

Witamina E a cukrzyca

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą metaboliczną charakteryzującą się wysokim poziomem cukru we krwi. Z powodu braku insuliny, organizm nie jest w stanie obniżyć poziomu cukru we krwi po spożyciu pokarmu.

Cukrzyca dotyka 10% populacji w Niemczech i wykazuje tendencję wzrostową na całym świecie. Na całym świecie problem ten dotyczy 425 milionów ludzi, a oczekuje się, że w ciągu najbliższych dziesięcioleci liczba ta gwałtownie wzrośnie.

Otyłość, palenie papierosów i brak ruchu przyczyniają się do rozwoju tej choroby. Cukrzyca wiąże się z wieloma powikłaniami, które wpływają na długoterminową jakość życia i zmniejszają długość życia, takimi jak nadciśnienie tętnicze i choroby układu krążenia.

Osoby chore na cukrzycę muszą regulować poziom insuliny przez całe życie, przyjmując insulinę. Badania naukowe wykazują jednak, że witamina E może w znacznym stopniu przyczynić się do poprawy objawów i powikłań cukrzycy.

Cukrzyca i stres oksydacyjny

Po jedzeniu stężenie glukozy we krwi (poziom cukru we krwi) gwałtownie wzrasta. Insulina jest potrzebna, aby glukoza dostała się do komórek, gdzie jest potrzebna. Jeśli organizm wytwarza zbyt mało insuliny, stężenie glukozy w osoczu krwi pozostaje zbyt wysokie. Prowadzi to do stresu oksydacyjnego. Cząsteczki glukozy reagują z białkami i enzymami, zmieniając równowagę fizjologiczną i aktywność enzymów. Warstwa epitelialna naczyń krwionośnych jest szczególnym celem wadliwej glikozylacji. Może to prowadzić do dysfunkcji w warstwie nabłonkowej.

Reaktywne formy tlenu (ROS) są kolejnym czynnikiem wywołującym stres oksydacyjny. Rozwojowi ROS sprzyja nadmierne spożywanie pokarmów, otyłość oraz spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych. ROS wpływają na skuteczność działania insuliny i sprzyjają rozwojowi insulinooporności – typowej dla cukrzycy.

Witamina E a rozwój cukrzycy

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem i może zmniejszyć stres oksydacyjny. I odwrotnie, niedobór witaminy E może zwiększać stres oksydacyjny w organizmie. To, że odgrywa to ważną rolę w rozwoju cukrzycy, zostało niedawno wykazane w badaniu na pozornie zdrowych osobach. Tutaj mierzono poziom witaminy E u badanych, jak również ich status oksydacyjny i tolerancję glukozy.

Osoby z obniżoną tolerancją glukozy mogą być sklasyfikowane jako osoby w stanie przedcukrzycowym, z wysokim ryzykiem rozwoju cukrzycy. Badanie wykazało, że prediabetes był wyraźnie związany z niskim poziomem witaminy E. Zostało to potwierdzone przez obniżoną pojemność antyoksydacyjną. Wyniki te sugerują, że niedobór witaminy E i/lub upośledzenie zdolności organizmu do przeciwdziałania stresowi oksydacyjnemu jest związane z rozwojem cukrzycy.

Co ważne, badani nie wykazywali żadnych innych objawów cukrzycy i nie należeli do grupy wysokiego ryzyka. Odpowiednie spożycie witaminy E poprzez dietę lub suplementy może zatem pomóc w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy u zdrowych osób.

Witamina E poprawia objawy cukrzycy

Jednak zdolności antyoksydacyjne witaminy E są skuteczne nie tylko przed rozwojem cukrzycy. Witamina E może również znacząco wpływać na przebieg choroby i ryzyko jej następstw. W dwóch badaniach analizowano wpływ witaminy E u osób z cukrzycą typu 2:

170 osób z cukrzycą podzielono na 4 grupy, którym przez 3 miesiące podawano witaminę E, witaminę C, połączenie witaminy E i C lub placebo. Osoby przyjmujące witaminę E i/lub witaminę C wykazały znaczącą poprawę poziomu glukozy we krwi (HbA1c), obniżenie ciśnienia krwi, jak również wzrost enzymów aktywnych antyoksydacyjnie.

W badaniu 40 osób z cukrzycą, które były leczone metforminą, przez 90 dni przyjmowały albo witaminę E, witaminę C, kombinację obu witamin, albo placebo. Analiza próbek krwi po okresie próbnym wykazała, że przyjmowanie witaminy E i/lub witaminy C poprawiło poziom insuliny, zmniejszyło insulinooporność, obniżyło poziom glukozy we krwi i zwiększyło aktywność enzymów antyoksydacyjnych.

Meta-analiza wszystkich opublikowanych badań porównała skuteczność różnych przeciwutleniaczy na cukrzycę i wykazała, że witamina E była najbardziej skuteczna w obniżaniu poziomu glukozy we krwi. Witamina E wydaje się być zatem szczególnie przydatna do poprawy objawów cukrzycy.

Witamina E szczególnie skuteczna u niektórych osób z cukrzycą

Kilka badań wykazało, że witamina E może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. Zaobserwowano to również u osób z cukrzycą, ale nie we wszystkich badaniach. Osoby chore na cukrzycę mają zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Jednak decydującym czynnikiem jest tu różnica genetyczna w DNA, które koduje białko haptoglobiny. Haptoglobina wiąże wolną hemoglobinę w osoczu krwi, zapobiegając jej utlenianiu przez związek hemowo-żelazowy. Chorzy na cukrzycę z genotypem haptoglobiny Hp2-2 mają szczególnie wysokie ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Jednak to właśnie ta grupa pacjentów wydaje się odnosić największe korzyści z przyjmowania witaminy E.

Witamina E zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o około 35% w porównaniu z placebo. Antyoksydacyjne działanie witaminy E wydaje się oferować tutaj skuteczną ochronę przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Wyraźne molekularne dowody na poprawę funkcji naczyń krwionośnych wykazano w badaniu klinicznym po ośmiotygodniowym przyjmowaniu witaminy E. Wyniki badania pokazują, że witamina E ma pozytywny wpływ na funkcję naczyń krwionośnych w tej grupie.

Wniosek: Witamina E odgrywa istotną rolę w rozwoju cukrzycy. Dlatego zrównoważony poziom witaminy E powinien być przyjmowany jako środek zapobiegawczy. U osób z istniejącą cukrzycą przyjmowanie witaminy E może mieć decydujący wpływ na objawy cukrzycy. Witamina E może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych chorób wtórnych i chronić przed chorobami układu krążenia.

Witamina E dla zdrowych oczu

Uzupełniające przyjmowanie witaminy E przez długi okres czasu może mieć pozytywny wpływ na związaną z wiekiem utratę wzroku, taką jak powstawanie zaćmy. Zaćma związana z wiekiem, czyli zmętnienie soczewki, jest zwykle wynikiem uszkodzeń gromadzących się przez lata.

Długoterminowe badanie wykazało, że ludzie, którzy przyjmowali suplementy witaminy E przez co najmniej 10 lat, mieli bardziej przejrzyste soczewki oczu. W porównaniu z osobami, które nie przyjmowały suplementów witaminy E, było znacznie mniej zmętnienia soczewek i związanego z tym tworzenia się zaćmy.

Witamina E i rak

Od wielu lat naukowcy wiedzą, że witamina E ma potencjał hamowania rozwoju nowotworów. To spostrzeżenie opiera się na odkryciu, że niedobór witaminy E zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Ponadto, połączenie witaminy C i witaminy E wydaje się mieć znaczące działanie ochronne.

Ponadto naukowcy wykazali, że tokoferole gamma i delta mogą nawet pomóc w zapobieganiu raka płuc, piersi, okrężnicy i prostaty. W tych badaniach, codzienne uzupełniające spożycie witaminy E spowodowało zmniejszenie zachorowalności na te nowotwory, jak również spowolnienie progresji innych nowotworów.

Ze swojej strony, tokotrienole są również związane z zatrzymywaniem rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych i indukowaniem apoptozy (programowanej śmierci komórki) w komórkach nowotworowych. Spośród czterech tokotrienoli, tokotrienole delta i gamma mają większą skuteczność przeciwnowotworową niż tokotrienole alfa i beta.

Witamina E i piękna skóra

Witamina E jest szczególnie polecana do pielęgnacji skóry ze względu na swoje działanie fotoprotekcyjne i antyoksydacyjne. Witamina E chroni skórę i zachowuje jej naturalne piękno.

Witamina E jest stosowana w pielęgnacji skóry, jak również w leczeniu chorób skóry od ponad 50 lat. Wynika to z przeciwutleniających i przeciwzapalnych właściwości witaminy E.

Witamina E w skórze

Witamina E wchłaniana z pożywienia odkłada się m.in. w skórze. Jednak dopiero po kilku dniach, poprzez gruczoły łojowe, dociera do skóry właściwej, a w końcu do naskórka, czyli wierzchniej warstwy skóry. To właśnie tam w skórze znajduje się największe stężenie witaminy E. Witamina E jest najważniejszym antyoksydantem występującym w skórze.

Witamina E występuje w skórze w różnych formach, dlatego należy ją przyjmować również w połączeniu z różnymi formami. Tocentriole są znacznie silniejszymi antyoksydantami niż lepiej znane tokoferole. Należy to również wziąć pod uwagę przy rozpatrywaniu działania witaminy E w skórze.

Jak witamina E dostaje się do skóry

Witamina jest witaminą lipofilną, dlatego łatwo przenika przez warstwy lipidowe skóry. Dzięki temu witamina E może wnikać w skórę nie tylko od wewnątrz, ale również od zewnątrz.

Przy stosowaniu zewnętrznym należy jednak pamiętać, że wyizolowana witamina E nie jest zbyt stabilna. Najnowsze osiągnięcia zmierzają do optymalizacji zewnętrznego zastosowania witaminy E. Na przykład, witamina E jest pakowana w nanocząsteczki, które są wchłaniane przez skórę i uwalniają witaminę E bezpośrednio do skóry.

Naturalne zewnętrzne zastosowania witaminy E znane są od wieków; wiele olejów zawiera bogate mieszanki witaminy E. Olej palmowy, olej z kiełków pszenicy i oliwa z oliwek są szczególnie bogate w kompleksy witaminy E.

Witamina E jako przeciwutleniacz w skórze

Witamina E jest silnym antyoksydantem i wiąże wolne rodniki, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek i przedwczesnego starzenia się skóry. Antyoksydacyjne działanie witaminy E stanowi podstawę właściwości ochronnych witaminy E w skórze:

  • Witamina E wiąże wolne rodniki, które powstają w wyniku promieniowania UV.
  • Witamina E chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV
  • Witamina E przeciwdziała stanom zapalnym w skórze
  • Witamina E wspomaga i przyspiesza gojenie się ran
  • Witamina E spowalnia proces starzenia się skóry spowodowany działaniem światła
  • Witamina E pomaga przy różnych chorobach dermatologicznych

Witamina E jako filtr przeciwsłoneczny

Zewnętrzne stosowanie witaminy E pomaga zmniejszyć uszkodzenia skóry związane z działaniem słońca. Witamina E jest szczególnie skuteczna w zapobieganiu oksydacyjnemu rozkładowi lipidów w skórze. Powoduje to uwolnienie wolnych rodników, które mogą prowadzić do dalszych uszkodzeń komórek. Witamina E zmniejsza również zaczerwienienie skóry spowodowane promieniowaniem UV. Aktywacja komórek odpornościowych przez ekspozycję na słońce może być również zmniejszona przez zastosowanie witaminy E.

Badania na zwierzętach wykazały również, że witamina E może spowolnić rozwój raka skóry u myszy. Należy jednak zaznaczyć, że zewnętrzne stosowanie witaminy E nie jest uważane za ochronę przeciwsłoneczną, ponieważ witamina E nie może pochłaniać promieni UVA i UVB.

Nie tylko zewnętrzne stosowanie, ale również spożywanie witaminy E zapewnia ochronę przed działaniem światła. Spożywanie kombinacji witaminy C i witaminy E zwiększa odporność skóry na oparzenia słoneczne. Witamina E i witamina C zmniejszają również zakres uszkodzeń materiału genetycznego człowieka spowodowanych promieniowaniem UV.

Witamina E jest przeciwzapalna

Eksperymenty z kulturami komórkowymi wykazują, że witamina E spowalnia różne procesy komórkowe, które są aktywowane w trakcie zapalenia. Tocentriole często wykazują silniejsze działanie niż częściej stosowane alfa-tokoferole. Tocentriole mogą brać udział w ukierunkowanych reakcjach immunologicznych (antygenowo-swoistych), jak również w reakcjach immunologicznych nieswoistych. W ten sposób można ograniczyć procesy zapalne.

Witamina E leczy rany

Obserwacje molekularne wykazują, że stężenie witaminy E wokół świeżej rany gwałtownie spada. Podczas gojenia się ran witamina E i inne antyoksydanty są transportowane do rany, aby wspomóc proces gojenia. Chociaż dokładny wpływ witaminy E na gojenie się ran u ludzi jest nadal niejasny, przyjmowanie witaminy E, często w połączeniu z cynkiem i witaminą C, jest zalecane jako środek zapobiegawczy przeciwko odleżynom.

Eksperymenty na ludzkich kulturach komórkowych wykazały również, że witamina E wspomaga rozwój naczyń krwionośnych w procesie leczenia ran. Witamina E może być zatem użytecznym składnikiem opatrunków na rany w przypadku poważnych uszkodzeń skóry.

Witamina E utrzymuje piękno skóry

Wpływy środowiska i uszkodzenia spowodowane promieniowaniem UV przyspieszają proces starzenia się skóry. Objawia się to zwiększoną widocznością zmarszczek i utratą elastyczności. Antyoksydacyjne i fotoprotekcyjne właściwości witaminy E stanowią możliwy element spowalniający ten proces. Naukowa analiza mieszanki witaminy E z roślinnymi substancjami resweratrol i baicalin potwierdziła działanie witaminy E. Stosując kombinację przez 12 tygodni uzyskano następujące wyniki:

  • Redukcja zmarszczek i linii
  • Jędrniejsza i bardziej elastyczna skóra
  • Redukcja plam starczych
  • Zwiększenie grubości skóry o 19%.

Wyniki te dowodzą, że witamina E może przyczynić się do wizualnego i fizjologicznego odmłodzenia skóry.

Witamina E pomaga w dermatologii

Witamina E wspomaga leczenie różnych chorób dermatologicznych. Wyraźny sposób działania witaminy E jest tutaj w większości przypadków nadal niejasny:

  • Zespół żółtego paznokcia: ten zespół o niejasnej genezie związany jest z zaburzeniami wzrostu. Paznokcie stają się żółte i grubieją, może dojść do nagromadzenia płynu i obrzęku limfatycznego. Długotrwałe stosowanie witaminy E w dużych dawkach jest z powodzeniem stosowane w leczeniu zespołu żółtych paznokci.
  • Witamina E jest również stosowana w niektórych stanach egzemy i dermatoz, zwłaszcza tych, które nie reagują na konwencjonalne leczenie.
  • Witamina E może być również skuteczna w leczeniu atopowego zapalenia skóry, genetycznej epidermolysis bullosa, a także łuszczycy i choroby Haileya-Haileya.

Witamina E odgrywa ważną rolę w leczeniu określonych chorób dermatologicznych i może wspomagać ich leczenie. Jednak efekt przyjmowania witaminy E musi być zazwyczaj badany indywidualnie.

Wniosek: Witamina E jest ważnym składnikiem zdrowej skóry i może przeciwdziałać zmianom skórnym spowodowanym wiekiem lub chorobą. Witamina E chroni skórę przed działaniem promieniowania UV i naprawia powstałe uszkodzenia. Odpowiednie spożycie witaminy E i odpowiednie stosowanie zewnętrzne może pomóc w utrzymaniu zdrowej i pięknej skóry.

Witamina E i piękne włosy

Włosy na głowie pełnią ważne funkcje fizjologiczne, takie jak ochrona przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i przegrzaniem. Włosy mają jednak również duże znaczenie socjologiczne. Przerzedzanie się włosów i wypadanie włosów występuje zarówno u mężczyzn jak i u kobiet i wiąże się z negatywnymi cechami i uczuciami u obu płci.

Przyczyna wypadania włosów jest złożona i może mieć podłoże genetyczne. Wypadanie włosów może być objawem choroby, obciążeń psychicznych i stresu. Przerzedzenie włosów jest również typowym objawem niedożywienia i niedoboru witamin.

Witamina E wspomaga wzrost włosów od korzenia włosa i promuje pełne i silne włosy. Może przeciwdziałać wypadaniu włosów oraz wspierać połysk i sprężystość włosów.

Tradycyjne środki lecznicze z witaminą E na wypadanie włosów

Oleje są stosowane do pielęgnacji włosów w wielu kulturach od wieków. Naukowcy zbadali skuteczność niektórych olejów i porównali je z każdym z nich, który zawiera witaminę E. Witamina E i olej z nasion gorczycy okazały się bardziej skuteczne niż olej kokosowy i olej z drzewa amla. Badacze sugerują, że wysoka zawartość witaminy E w olejach jest przynajmniej częściowo odpowiedzialna za ich skuteczność w pielęgnacji włosów.

Jak witamina E działa na skórę głowy?

Wpływ nalewek z witaminą E na wzrost włosów jest udokumentowany od dziesięcioleci. Jednak dokładny mechanizm działania witaminy E jest nadal niejasny. Naukowcy badali działanie witaminy E i doszli do zadziwiających wyników:

  • Witamina E sprawia, że mieszki włosowe znów stają się młodsze.
  • Witamina E aktywuje komórki macierzyste mieszków włosowych.
  • Witamina E wspiera strukturę włosa jako silny antyoksydant.
  • Witamina E jako fontanna młodości dla włosów

Włosy nie są – tak jak komórki skóry – stale odnawiane. Mieszki włosowe przechodzą spontaniczne cykle faz wzrostu, degeneracji i odpoczynku. Grupa naukowców z Egiptu i USA wykazała niedawno, że nalewka z witaminy E bogata w tocotrienol wprowadza mieszki włosowe w fazę wzrostu.

Aktywność mieszków włosowych przypominała tutaj aktywność w fazie rozwoju embrionalnego. Witamina E jest zatem w stanie aktywować wzrost włosów poprzez aktywację sygnałów molekularnych w komórce.

Witamina E, komórki tłuszczowe i piękne włosy

Komórki tłuszczowe mają ogólnie złą reputację. Jednak komórki tłuszczowe w skórze głowy powinny stanowić wyjątek. Publikacja w prestiżowym czasopiśmie Nature wykazała niedawno, że białe komórki tłuszczowe w skórze głowy są odpowiedzialne za aktywację mieszków włosowych i wzrost włosów.

Białe komórki tłuszczowe w skórze są bogate w witaminę E, która mogłaby zatem promować aktywację mieszków włosowych i ich komórek macierzystych poprzez komunikację między mieszkami a komórkami tłuszczowymi.

Witamina E jako przeciwutleniacz dla skóry i włosów

Przerzedzone włosy i sucha, popękana skóra to typowe oznaki zwiększonego stresu oksydacyjnego w skórze. Dzieje się tak z powodu rozpadu włókien kolegialnych w skórze i włosach. Przyjmowanie witaminy E wyraźnie poprawiło strukturę skóry i włókna kolegi u myszy. Utrzymanie zdrowego poziomu witaminy E może zatem wspierać strukturę kolagenu w skórze i włosach.

Witamina E dla pełnych włosów

Bezpośredni wpływ zwiększonego spożycia witaminy E na wzrost włosów został również zbadany w badaniu przeprowadzonym na osobach z wypadaniem włosów. Przyjmowanie 100 mg mieszanki różnych tokotrienoli przez 8 miesięcy dało pozytywne rezultaty.

W porównaniu z grupą placebo, przyjmowanie witaminy E doprowadziło do 35% wzrostu liczby włosów. Wyniki te dowodzą, że celowe przyjmowanie witaminy E może powstrzymać utratę włosów i promować ich wzrost.

Wniosek: Witamina E wspomaga wzrost włosów poprzez bezpośrednią aktywację mieszków włosowych i może przeciwdziałać wypadaniu włosów. Ważne jest jednak, aby zwrócić uwagę na kombinację form witaminy E podczas przyjmowania witaminy E, ponieważ tokotrienole mogą być bardziej skuteczne niż tokoferole.

Witamina E i blizny

Gojenie się ran jest imponującym procesem i dowodem na zdolność skóry do regeneracji, która sprawia, że my, ludzie, jesteśmy w stanie przetrwać w naszym środowisku. Podczas gdy gojenie się ran przebiega w sposób funkcjonalnie dojrzały, pozostawiony po nim wygląd często nie jest idealny.

Gojenie się ran jest zazwyczaj związane z powstawaniem blizn. Blizny mogą stanowić istotny problem kosmetyczny, szczególnie w przypadku większych ran. Widoczne blizny, np. na twarzy, mogą również prowadzić do dużego stresu psychospołecznego i znacznie pogorszyć jakość życia.

Bliznom nie da się zapobiec. Istnieją jednak sposoby, aby poprawić wygląd blizn w dłuższej perspektywie. Witamina E może pomóc bliznom szybciej się goić i zanikać w wyglądzie.

Blizny są nieuniknionym świadectwem pomyślnego gojenia się ran, ale często stanowią problem kosmetyczny. Witamina E może pomóc w regresji blizn.

Blizny

Główną funkcją gojenia się ran jest zmniejszenie ryzyka infekcji. Tworząca się blizna ma więc za zadanie trwałe zamknięcie rany. Wygląd zewnętrzny blizny jest fizjologicznie nieistotny. Forma, jaką przybiera powstała blizna, zależy od różnych czynników:

  • Rodzaj rany (cięcie, oparzenie itp.)
  • Rodzaj leczenia i wspomagania rany (szwy, kleje, samoregeneracja)
  • Anatomiczne umiejscowienie rany
  • Wstępne leczenie rany
  • Pochodzenie etniczne

Blizny dzieli się na różne grupy w zależności od ich wyglądu:

  • Blizny zanikowe: są lekko zapadnięte, np. blizny potrądzikowe
  • Blizny przerostowe: tutaj tworzy się zbyt dużo tkanki, często w bliznach pooperacyjnych. Zwykle jednak ustępują.
  • Blizny kleoidalne: tutaj rozwija się tkanka proliferacyjna, która może wykraczać poza krawędź blizny i nie ulega regresji. Bliznowacenie kleoidalne jest dziedziczne.

Zewnętrzne leczenie blizn za pomocą kremów i balsamów jest prawdopodobnie najbardziej powszechną metodą wspomagającą regresję blizn. Witamina E od dawna jest tutaj istotnym czynnikiem we wczesnym postępowaniu z ranami i zapobieganiu bliznowacenia. Więcej szczegółów w tym temacie można odszukać pod adresem https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-E pod który udostępniono badania i inne właściwości.

Jednak kwestia tego, czy witamina E może pozytywnie wpływać na wygląd blizn jest kontrowersyjna. Chociaż witamina E jest stosowana od dziesięcioleci w leczeniu blizn, badacze nie są zgodni co do tego, czy efekt ten można naukowo udowodnić:

We włoskim badaniu sprawdzono wpływ witaminy E na blizny u 428 dzieci, które przeszły operację. Badanie to wykazało, że wygląd blizn po 6 miesiącach był znacznie lepszy w grupie stosującej witaminę E niż w grupie placebo.
W badaniu przeprowadzonym na 15 pacjentach z bliznami na różnych częściach ciała, mieszanka witaminy E, hydrokortyzonu i silikonu była bardziej skuteczna niż placebo lub wyciąg z cebuli.
Inne badanie przeprowadzone na 122 pacjentach pooperacyjnych nie wykazało różnicy między grupą otrzymującą witaminę E a grupą placebo po 16 tygodniach.
Witamina E nie była niczym bardziej skutecznym niż balsam do skóry pod względem rozmiaru blizny, grubości blizny i wyglądu w innym badaniu przeprowadzonym na pacjentach chirurgicznych.

Wniosek: W chwili obecnej wśród naukowców nadal nie ma zgody co do tego, czy witamina E może mieć trwały wpływ na wygląd blizn. Bezsporne jest jednak, że witamina E odgrywa ważną rolę jako przeciwutleniacz i środek przeciwzapalny w skórze, a tym samym przyczynia się w decydujący sposób do optymalnej pielęgnacji skóry w przypadku choroby i urazu. Jednak wpływ witaminy E na powstawanie i regresję blizn powinien być zbadany bardziej szczegółowo, zanim będzie można wyciągnąć jakiekolwiek ostateczne wnioski.

Witamina E i sport

W ludzkim ciele, mózg, serce i mięśnie szkieletowe są znane z tego, że zużywają najwięcej energii, składników odżywczych i tlenu. W komórkach mózgu i mięśni w wyniku metabolizmu energetycznego powstają rodniki tlenowe, które mogą powodować znaczne uszkodzenia, jeśli komórki nie będą się chronić.

Witamina E znajduje się w postaci wzbogaconej w błonach komórkowych mózgu i mięśni, w miejscu, w którym powstają rodniki tlenowe. Wraz z ważnymi enzymami antyoksydacyjnymi i innymi cząsteczkami antyoksydacyjnymi, witamina E pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym jako składnik tarczy oksydacyjnej.

Wiadomo, że ćwiczenia fizyczne nasilają powstawanie rodników tlenowych w komórkach mięśniowych ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na produkcję energii. Te reaktywne formy powodują uszkodzenie oksydacyjne i uraz mięśni, co może być przyczyną opóźnionego początku bólu mięśniowego w tej tkance.

Uzupełniające spożycie witaminy E może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom oksydacyjnym spowodowanym wysiłkiem fizycznym poprzez odzyskanie jej właściwości antyoksydacyjnych.

Ponadto wykazano, że witamina E zwiększa występowanie kinazy kreatynowej, która jest uważana za biomarker zwiększonej aktywności naprawczej mięśni.

Interakcje witaminy E

Witamina E wchodzi w interakcje z cyklosporyną, której wchłanianie zwiększa, co może prowadzić do nasilenia działań niepożądanych.

Dodatkowe przyjmowanie witaminy E poprawia funkcjonowanie wątroby, co może zwiększyć rozkład leków, które są metabolizowane przez wątrobę. Należą do nich: Lovastatin, Ketoconazole, Itraconazole i inne leki.

Przedawkowanie witaminy E

Jeśli witamina E jest przyjmowana z jedzeniem, przedawkowanie nie jest możliwe i można wykluczyć wszelkie skutki uboczne. Jednakże, ostrożność może być potrzebna przy długotrwałym przyjmowaniu bardzo wysokich dawek w postaci suplementów witaminy E.

Nieco zwiększone ryzyko udaru mózgu zaobserwowano w długoterminowym badaniu amerykańskich mężczyzn, którzy przyjmowali 400 IU witaminy E co drugi dzień. Ani witamina E, ani witamina C nie miały wpływu na częstość występowania chorób układu krążenia w tym badaniu.

Co ciekawe, nie potwierdziło się to w podobnym badaniu kobiet, które spożywały 600 IU witaminy E co drugi dzień.

Fińskie badanie wykazało, że dzienne spożycie 50mg witaminy E nie wiązało się ze zwiększoną zachorowalnością na raka płuc. Z kolei beta karoten okazał się zwiększać zachorowalność na raka płuc. Należy jednak zauważyć, że badanie przeprowadzono z udziałem palaczy w wieku od 50 do 69 lat. Jednocześnie wykazał, że w grupie przyjmującej alfa tokoferol było mniej przypadków raka prostaty.

Te różne wyniki sugerują, że inne czynniki mogą być częściowo odpowiedzialne za obserwowany wzrost ryzyka.

Jednakże, w oparciu o dostępne wyniki badań, Narodowy Instytut Zdrowia USA zaleca nieprzekraczanie następujących maksymalnych poziomów spożycia witaminy E (w IU / International Units):

Dzieci 1 do 3 lat 200 j.m. 200 j.m. 4 do 8 lat 300 j.m. 300 j.m. 9 do poniżej 13 lat 600 j.m. 600 j.m. Młodzież i dorośli 14 do poniżej 18 lat 800 j.m. 800 j.m. 19 lat i więcej 1000 j.m. 1000 j.m. Kobiety w ciąży 1000 j.m. Kobiety karmiące 1000 j.m.
Powody, dla których warto przyjmować witaminę E

Witamina E jest niezbędna dla zdrowia i dobrego samopoczucia człowieka.

Niedobór witaminy E może powodować poważne uszkodzenia neurologiczne związane z osłabieniem mięśni, degeneracją siatkówki oka i wynikającymi z tego zaburzeniami widzenia. Ponadto taki niedobór ma negatywny wpływ na układ odpornościowy i zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Witamina E może być również przyjmowana w celu wspierania następujących funkcji:

  • Chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniem
  • Zdrowe serce i naczynia krwionośne
  • Lepsze widzenie w nocy
  • Zdrowe starzenie się
  • Właściwości przeciwnowotworowe
Filter

Wyświetlanie wszystkich wyników: 24

Sort by: