Witamina C

O witaminie C, z całą pewnością słyszał każdy. Wykazuje ona szereg różnego rodzaju właściwości – co bardzo ważne – nie tylko bezpośrednio związanych z jej medycznym zastosowaniem. Warto podkreślić, że dzięki swoim właściwościom, witamina C znalazła zastosowanie także w kosmetologii. Co takiego zawiera w sobie ten związek, że jest tak ceniony i ważny? Które owoce i warzywa są najlepszym źródłem kwasu askorbinowego oraz czy możliwe jest przyjmowanie witaminy C w formie różnego rodzaju suplementów diety? Na te i wiele innych pytań, spróbujemy odpowiedzieć w poniższym artykule.

Witamina C – co to jest?

Zanim przystąpimy do szczegółowego omówienia tego, gdzie i dlaczego wykorzystywana jest witamina C, odpowiemy na jedno z najbardziej podstawowych pytań dotyczących tej substancji. Witamina C, czyli innymi słowy kwas askorbinowy, przede wszystkim jest jedną z najbardziej kluczowych substancji, której potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Przyjmuje się, że to właśnie witamina C jest najlepiej przebadaną i sprawdzoną substancją, która odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Z tego też względu, możemy wskazać na tak wiele, różnorodnych zastosowań tej substancji.

Witaminę C znajdziemy przede wszystkim w różnego rodzaju produktach spożywczych, które są łatwo dostępne. Warto jednak podkreślić, że mitem jest twierdzenie, że najwięcej witaminy C znajduje się w cytrynie. Oczywiście, owoce cytryny są doskonałym źródłem tej substancji, jednakże są inne produkty, które są znacznie bardziej bogatsze w tę substancję.

Właściwości witaminy C

Jakie właściwości wykazuje witamina C? To substancja o różnorodnych właściwościach, które bezpośrednio wpływają na różne procesy, które zachodzą w naszym organizmie. Do najważniejszych właściwości witaminy C, zaliczamy wspomaganie w przyswajaniu żelaza. Co więcej, witamina C, znacząco wspiera proces wytwarzania czerwonych krwinek. Warto także wspomnieć o tym, że wykazuje ona właściwości, które skutecznie wspomagają procesy związane z gojeniem się ran.

Witamina C jest też bardzo dobrym aktywatorem enzymów, co ma kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o procesy zachodzące w naszym organizmie. Wpływa na stan tkanki łącznej, a co za tym idzie, ma duży wpływ na syntezę kolagenu. Poprawia też stan chrząstek stawowych oraz skutecznie zapobiega odwapnianiu się kości. Witamina C także poprawia pracę mózgu, a to za sprawą tego, że jest ona aktywnym czynnikiem biorącym udział w procesie syntezy neuroprzekaźników. Ponadto, witamina C aktywnie uczestniczy także w przemianach aminokwasów, ze szczególnym uwzględnieniem tyrozyny.

Nie można też zapominać o tym, że to właśnie witamina C ma ogromny wpływ na prawidłowy wzrost oraz wzmocnienie zarówno zębów jak i dziąseł. Dodatkowo, skutecznie likwiduje bakterie, które są odpowiedzialne za powstawanie próchnicy.

Nie możemy też pominąć wpływu witaminy C na nasz układ krwionośny. Przede wszystkim, kwas askorbinowy uszczelnia i znacząco wzmacnia naczynia krwionośne. Reguluje także ciśnienie tętnicze oraz jest silnym antyoksydantem. Dzięki temu, chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Witamina C jest także nieoceniona, jeśli chodzi o zahamowanie utleniania się tzw. “złego cholesterolu”, co z kolei jest powiązane z tym, że kwas askorbinowy skutecznie zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy.

W jakich produktach jest najwięcej witaminy C?

Skoro wiemy już jakie są najważniejsze właściwości witaminy C, warto dokładnie przyjrzeć się temu, w jakich produktach spożywczych jest jej najwięcej. Cytryna czy pomarańcza – które mylnie są uważane za najlepsze źródło witaminy C, wcale nimi nie są – zawartość kwasu askorbinowego w obu tych owocach, to zaledwie 50 mg na każde 100 g owocu. Gdzie zatem szukać witaminy C?

Zdecydowanie największa zawartość witaminy C jest w dzikiej róży – szacuje się, że w 100g owoców dzikiej róży, znajduje się do nawet 800 mg witaminy C. Na drugim miejscu, znajduje się czarna porzeczka, w której znajdziemy do 300 mg kwasu askorbinowego w 100 g owoców. Papryka, brukselka, czy brokuły także mają bardzo dużą zawartość witaminy C – od 100 mg do nawet 200 mg w 100 g. Co więcej, wszystkie wyżej wymienione produkty, są bardzo łatwo dostępne, a co więcej – wykazują bardzo niską kaloryczność.

Witamina C a leczenie nowotworów

W Sieci możemy przeczytać wiele, bardzo różnych artykułów na temat tego, że witamina C jest skutecznym środkiem, jeśli chodzi o leczenie nowotworów. Jak nietrudno się domyślić, nie jest to prawdą. Wiele osób mylnie interpretuje działanie kwasu askorbinowego na niektóre procesy zachodzące w naszym organizmie i stąd właśnie biorą się takie teorie. Skąd jednak się one wzięły?

Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Kansas, kilka lat temu opublikowali wyniki swoich badań dotyczących wpływu witaminy C na komórki nowotworowe. Badania zostały opublikowane w magazynie Science Translational Medicine i wykazały, że dożylne podawanie bardzo dużych dawek witaminy C wraz z lekami przeciwnowotworowymi, nie tylko przyspiesza proces zabijania komórek nowotworowych ale też wpływa na łagodzenie efektów ubocznych zarówno chemioterapii jak również i radioterapii. Naukowcy wyraźnie jednak podkreślają, że takie działanie witaminy C jest możliwe do osiągnięcia tylko i wyłącznie w sytuacji, kiedy jest ona podawana pacjentom dożylnie. W przeciwnym wypadku, nie ma szans na osiągnięcie takich efektów, co jest bezpośrednio związane z procesem wchłaniania się kwasu askorbinowego do naszego organizmu.

Według innych badań, witamina C w znaczny sposób przyczynia się do spowolnienia lub też całkowitego zatrzymania się przerzutów. Naukowcy, którzy opublikowali takie badania twierdzą, że jest to w dużym stopniu związane z wpływem witaminy C na nasz układ odpornościowy i zwiększeniem aktywności tzw. komórek NK (z ang. natural killer) oraz limfocytów T oraz B. To właśnie te limfocyty odpowiadają za zwalczanie patogenów jak również proces całkowitej eliminacji komórek nowotworowych.

Mimo tak wielu badań oraz ich wyników, nadal nie ma jednoznacznego potwierdzenia teorii, że kwas askorbinowy może bezpośrednio wpływać na przyspieszenie leczenia nowotworowego lub też na całkowitą eliminację choroby.

Witamina C jest najlepsza na przeziębienie – czy na pewno?

Inną, równie popularną teorią dotyczącą działania witaminy C jest ta, która jasno wskazuje na to, że kwas askorbinowy jest doskonałym lekiem na przeziębienia. Teorie te biorą się przede wszystkim z tego, że kwas askorbinowy doskonale wpływa na wzmocnienie odporności. W 2007 roku, opublikowano badania, które jasno wykazują, że o ile witamina C rzeczywiście wspomaga nasz układ immunologiczny, to zdecydowanie nie jest ona samym w sobie lekiem na przeziębienie.

Badania, które zostały w 2007 roku przeprowadzone, dotyczyły przede wszystkim tego, czy rzeczywiście jest tak, że witamina C zmniejsza lub też całkowicie niweluje objawy przeziębienia oraz czy wpływa ona na czas trwania przeziębienia. Wyniki badań wskazały jednak na to, że w żaden sposób kwas askorbinowy nie oddziałuje na żaden z powyższych czynników. Co więcej – wykazano, że regularne przyjmowanie witaminy C w ramach wzmocnienia odporności, w niewielkim stopniu skraca czas trwania przeziębienia. U dorosłych był to o 8% krótszy czas trwania infekcji, natomiast u dzieci – 14%.

Znacznie ciekawszym aspektem, który także został poruszony w badaniach z 2007 roku jest wpływ witaminy C na osoby aktywne fizycznie, sportowców czy osoby pracujące fizycznie. W przypadku takich osób, ryzyko wystąpienia przeziębienia zmniejszone zostało o aż 50%. Nadal jednak nie można twierdzić, że witamina C leczy infekcje czy przeziębienia. Regularne jej przyjmowanie może – w większym lub mniejszym stopniu – zmniejszyć ryzyko zachorowania. Należy jednak pamiętać, że aby wzmocnić naszą odporność, trzeba podjąć inne kroki, niż tylko i wyłącznie regularne przyjmowanie witaminy C.

Zastosowanie witaminy C

O tym, że witamina C jest bardzo ważna we wzmacnianiu odporności naszego organizmu oraz o tym, że wywiera ona korzystny wpływ na działanie różnego rodzaju procesów zachodzących w naszym organizmie już wiemy. Nie każdy jednak wie, że zastosowanie kwasu askorbinowego w kosmetyce jest niemalże tak samo szerokie, jak ma to miejsce w przypadku medycyny.

W pierwszej kolejności należy podkreślić, że witamina C – o czym już wspominaliśmy – jest bardzo dobrym antyoksydantem. W kosmetologii, ta właściwość jest niezwykle ważna w przypadku niwelowania procesów starzenia się skóry. Co więcej – skutecznie chroni ona naszą skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Z tego też względu, bardzo często jest ona dodawana do różnego rodzaju kremów – zarówno tych na noc, na dzień ale też i tych przeznaczonych do opalania. Udział witaminy C w tworzeniu się kolagenu, także został doceniony w kosmetologii, stąd często możemy znaleźć ją w składzie nie tylko kremów, ale też i maseczek odżywczych czy nawet płynów do kąpieli czy balsamów nawilżających.

Nie możemy też pominąć wpływu witaminy C na rozstępy czy cellulit. Z tego też względu jest ona bardzo popularnym dodatkiem do peelingów czy balsamów, których głównym zadaniem jest ujędrnienie skóry.

Niedobór witaminy C – jakie są jego skutki?

Witamina C jest bardzo ważną substancją, wpływa pozytywnie na wiele aspektów związanych z prawidłowym funkcjonowaniem naszego organizmu. Musimy jednak pamiętać, że niedobór witaminy C, może powodować bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jakie są zatem najgroźniejsze skutki związane z nieprawidłowym poziomem witaminy C w naszym organizmie?

Jedną z najczęściej wymienianych przyczyn związanej z niedoborem witaminy C w naszym organizmie jest znaczące osłabienie naczyń włosowatych, a co za tym idzie – pojawia się bardzo poważne ryzyko niedokrwistości. Witamina C jest bowiem odpowiedzialna za prawidłowe wchłanianie się żelaza, a brak tej substancji powoduje nie tylko niedokrwistość, ale też anemię.

Kwas askorbinowy ma też ogromny wpływ na to, że mamy zdrowe i mocne zarówno zęby jak i dziąsła. Nie ma zatem niczego dziwnego w tym, że za jeden ze skutków niedoboru tej substancji w naszym organizmie podaje się występowanie szkorbutu.

Osoby chorujące przewlekle na astmę także powinny zadbać o to, aby utrzymywać odpowiedni poziom witaminy C. Jej niedobór może bowiem nie tylko nasilić objawy astmy, ale też wpływa na to, że znacznie szybciej będziemy się męczyć, pojawi się brak apetytu czy bóle mięśni oraz stawów. Osoby ze stwierdzonym niedoborem witaminy C, borykają się także z dużymi trudnościami związanymi z procesem gojenia się ran.

Kluczowe, jeśli chodzi o poziom witaminy C w naszym organizmie jest także to, jaki tryb życia prowadzimy. Wspomniane bowiem zostało, że osoby, które wykonują ciężką, fizyczną pracę, mają znacznie większe zapotrzebowanie na tę substancję, niż osoby, które takiej pracy nie wykonują. Wszelkie problemy związane z nieprawidłowościami w funkcjonowaniu jelit czy układu trawiennego, także są sygnałem do tego, aby powiększyć poziom witaminy C w naszym organizmie. Również kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny przyjmować większe dawki witaminy C.

Ze względu na to, w jaki sposób witamina C wpływa na skórę oraz układ krwionośny, osoby palące także powinny zadbać o to, aby utrzymywać właściwy poziom witaminy C. Zapobiega ona nie tylko powstawaniu takich chorób jak miażdżyca czy niedokrwistość, ale też w znacznym stopniu poprawia ona koloryt skóry. Kwas askorbinowy jest także zalecany jako wspomaganie w diecie osób chorujących przewlekle na cukrzycę.

Czy witaminę C można przedawkować i jakie są tego skutki?

Każdą substancję, którą przyjmujemy w ramach wspomagania naszej diety – w tym także i witaminę C – można przedawkować. Skutki przedawkowania witaminy C – czyli tzw. hiperwitaminozy – mogą być bardzo poważne. Należy podkreślić, że witamina C bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie, a co za tym idzie – nie jest ona magazynowana w naszym organizmie, tylko z niego wydalana. To z kolei sprawia, że przedawkowanie jej i doprowadzenie do niebezpiecznego jej stężenia w naszym organizmie jest bardzo trudne, co nie znaczy, że nie jest niemożliwe. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla przeciętnej osoby dorosłej nie powinno wynosić więcej, niż około 1000 mg. Jeśli ten poziom zostanie przekroczony, mogą pojawić się takie objawy jak bóle brzucha czy wymioty lub biegunka. Objawem, który może świadczyć o tym, że w naszym organizmie jest za dużo kwasu askorbinowego, może być także występowanie różnego rodzaju reakcji alergicznych – w tym przede wszystkim skórnych.

Bardzo niebezpieczne, jeśli chodzi o przedawkowanie witaminy C jest pojawienie się kamieni w układzie moczowym, a w dalszej konsekwencji – powstawania kamieni nerkowych, co jest bezpośrednio związane z procesem zakwaszania moczu.

Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw oraz owoców, które zawierają witaminę C, z całą pewnością nam nie zaszkodzi, podobnie jak wspomaganie naszej diety poprzez różnego rodzaju suplementy zawierające witaminę C. Należy jednak pamiętać – szczególnie w przypadku suplementacji – że wskazane na opakowaniu dzienne dawki nie są jedynie wskazówką i warto ich przestrzegać.

Nie znaleziono produktów, których szukasz.

TOP