Witamina A

Witamina A

Jeśli chcesz kupić witaminę A, to trafiłeś we właściwe miejsce. Znajdziecie tu Państwo produkty z witaminą A najwyższej jakości, z gwarancją braku niepożądanych dodatków i alergenów. Zanim kupisz tabletki lub kapsułki z witaminą A, dowiesz się tutaj, na co zwracać uwagę.

Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i jest uważana za skuteczny przeciwutleniacz. Organizm potrzebuje witaminy A dla optymalnego widzenia, jak również dla zdrowego układu nerwowego, promiennej cery i zwiększonej odporności na choroby.

Jako przeciwutleniacz, witamina A zwalcza wolne rodniki i w ten sposób chroni komórki i materiał genetyczny organizmu. Dlatego też witamina A jest również uważana za naturalny środek zapobiegający przedwczesnemu starzeniu się.

Witamina A wchłania się z pożywienia i jest zawarta w postaci retinolu w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątroba, mleko i jaja. Jako prekursor witaminy (prowitaminy) karotenu, witamina A występuje również w owocach, warzywach i orzechach.

Jakie są funkcje witaminy A?

Witamina A wspiera zdrowie i dobre samopoczucie poprzez różne funkcje w organizmie:

  • Witamina A zachowuje wzrok: witamina A chroni przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej, ślepotą nocną, zapaleniem rogówki i suchością oczu.
  • Witamina A wzmacnia układ odpornościowy: Witamina A zapobiega infekcjom, takim jak przeziębienia i zwalcza stany zapalne.
  • Witamina A chroni zdrowie i funkcje ochronne skóry: Witamina A jest niezbędna do budowy i utrzymania tkanki nabłonkowej skóry i błon śluzowych.
  • Witamina A utrzymuje młodość komórek: Witamina A reguluje podział i specyfikację komórek ciała na różnych poziomach. Witamina A przyczynia się również do śmierci komórek nowotworowych. Ponadto, chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.

Niedobór witaminy A – jak powstaje i jakie są jego objawy?

Witamina A jest wchłaniana z pożywienia. Niedożywienie, zwłaszcza w krajach rozwijających się, jest zatem częstą przyczyną niedoboru witaminy A.

Jednak niedobór witaminy A może być również spowodowany niewystarczającym wchłanianiem i wykorzystaniem tłuszczów przez błony śluzowe. Dzieje się tak m.in. u osób z nietolerancją glutenu, zespołem nieszczelnego jelita (jelita przesiąkliwego), zespołem jelita drażliwego czy mukowiscydozą.

Typowymi objawami niedoboru witaminy A są:

  • Zaburzenia widzenia
  • Ślepota nocna
  • Zmiany w spojówce
  • Suchość oczu
  • Zgrubienie rogówki
  • Ślepota
  • Choroby układu oddechowego
  • Zwiększona podatność na infekcje
  • Zmiany na skórze i błonach śluzowych

Ile witaminy A potrzebujesz?

Stężenie witaminy A podawane jest w ekwiwalentach retinolu (RAE), które kompensują różne bioaktywności form witaminy A. Zalecane dzienne spożycie witaminy A zależy od wieku, zgodnie z DGE (Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe).
Średnie wartości w mikrogramach (µg) RAE*:

  • Niemowlęta i małe dzieci do 2 lat – 500 do 600 µg RAE (1666 IU – 2000 IU).
  • Dzieci do 13 lat – 600 – 900 µg RAE (2000 IU – 3000 IU)
  • Młodzież i dorośli – 1000 µg RAE dla mężczyzn (3333 j.m.) i 800 µg RAE dla kobiet (2666 j.m.)
  • Kobiety w ciąży – 1100 µg RAE (3666 IU)
  • Kobiety karmiące – 1500 µg RAE (5000 IU)

* 1 µg RAE jest równoważny 3,333 IU

Komu potrzebna jest witamina A?

Witamina A jest niezbędną witaminą dla podstawowych funkcji komórkowych. Witamina A musi być zatem przyjmowana codziennie. Osoby o zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminę A, np. z chorobami błon śluzowych lub w okresie ciąży i karmienia piersią, gdy występuje jej niedobór, powinny zwiększyć dzienne spożycie witaminy A. Więcej szczegółów i właściwości można odnaleźć pod adresem https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-a/ pod którym udostępniono również badania i inne dane.

Witamina A dla zdrowych oczu i zwyrodnienia plamki żółtej

Światło, które uderza w siatkówkę, wysyła sygnał do mózgu i powoduje powstanie obrazu. Barwnik wzrokowy rodopsyna jest częścią pręcików w siatkówce i jest odpowiedzialny za widzenie światła i ciemności.

Witamina A jest niezbędnym składnikiem budulcowym do wytwarzania rodopsyny. W przypadku niedoboru witaminy A, może być produkowana niewystarczająca ilość rodopsyny i oko traci zdolność do szybkiego dostosowania się do różnych poziomów jasności. W zaawansowanym stadium jest to tzw. ślepota nocna.

W zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem zanika widzenie w centrum siatkówki, czyli w plamce żółtej, która odpowiada za ostre widzenie w centrum pola widzenia. W miarę postępu choroby, przedmioty mogą być widziane niewyraźnie tylko na obrzeżach pola widzenia. Zwyrodnienie plamki żółtej może prowadzić do ślepoty. Witamina A może spowolnić postęp zwyrodnienia plamki żółtej.

Witamina A dla zdrowej skóry

Skóra nieustannie się odnawia, aby przeciwdziałać wpływom środowiska i leczyć się. Skóra potrzebuje witaminy A, aby optymalnie wspierać funkcje szczególnie górnych warstw skóry. Witamina A pomaga tutaj od wewnątrz i od zewnątrz. Witamina A w decydujący sposób przyczynia się do zdrowej, ochronnej skóry. Witamina A pomaga przy trądziku i może chronić przed rozwojem raka skóry.

Witamina A dla zdrowego układu odpornościowego

Witamina A odgrywa kluczową rolę w odpowiedzi układu odpornościowego na inwazję zarazków. Witamina A reguluje różne grupy komórek układu odpornościowego i w ten sposób zwiększa odpowiedź immunologiczną. Witamina A jest szczególnie ważna dla obrony immunologicznej błon śluzowych.

U dzieci wsparcie układu odpornościowego przez witaminę A może w przeciwnym razie osłabić zagrażające życiu infekcje.

Witamina A jest również uważana za przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki w organizmie. Antyoksydacyjne działanie witaminy A zapobiega również nadmiernym reakcjom komórek. W efekcie witamina A osłabia reakcje organizmu podczas stanów zapalnych, a także może zapobiegać alergiom spowodowanym przewlekłym stanem zapalnym.

Witamina A dla odnowy komórek

Witamina A wydaje się być zaangażowana w odnawianie i specyfikację prawie wszystkich komórek w organizmie. Na przykład, witamina A powoduje aktywację i proliferację komórek nabłonkowych w jelicie, a także tkanki kostnej i chrzęstnej. Witamina A jest zaangażowana w specyfikację komórek plemników. Jednak witamina A nie zawsze ma działanie aktywujące, ale również przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych.

Witamina A w okresie ciąży i karmienia piersi

Ze względu na swoją funkcję w podziale komórek i tworzeniu tkanek, witamina A jest szczególnie ważna w okresie ciąży i karmienia piersią. Niedobór witaminy A może mieć poważne konsekwencje dla matki i dziecka. Zalecana jest jednak ostrożność, gdyż przedawkowanie witaminy A może mieć również negatywny wpływ na rosnące dziecko.

Przyjmowanie witaminy A w okresie ciąży i karmienia piersią należy zatem zawsze skonsultować z lekarzem.

Czym różni się witamina A od beta karotenu?

Beta karoten jest prowitaminą A i musi być najpierw przekształcony w bioaktywną witaminę A. Dzieje się to po wchłonięciu do organizmu.

Witamina A, zwana również retinolem, znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątroba czy produkty mleczne. Beta karoten należy do grupy karotenoidów. Występują one w roślinach.

Wchłonięta witamina A pochodzenia zwierzęcego jest zatem natychmiast dostępna dla organizmu, podczas gdy witamina A pochodzenia roślinnego musi zostać przekształcona w aktywną formę. Obie formy spełniają jednak te same funkcje komórkowe.

Witamina A i beta karoten w żywności

Witamina A znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Na przykład wątroba, łosoś, węgorz, żółtka jaj, produkty mleczne i masło są szczególnie bogate w witaminę A.

Pokarmy o wysokiej zawartości beta karotenu obejmują ciemnozielone warzywa (takie jak brokuły, szpinak, collard greens, groch, itp.) oraz pomarańczowe i żółte owoce i warzywa (takie jak kukurydza, słodkie ziemniaki, marchew, kabaczek, grejpfruty, pomarańcze, brzoskwinie, melony, wiśnie, papaja, itp.).

Efekty uboczne witaminy A

Nadmierne spożycie witaminy A może prowadzić do skutków ubocznych. Szczególnie w czasie ciąży należy dbać o utrzymanie zrównoważonego poziomu witaminy A, ponieważ zarówno jej niedobór, jak i nadmierne spożycie może zaszkodzić nienarodzonemu dziecku.

W bardzo dużych dawkach witamina A może prowadzić do zatrucia. Ważne jest, aby wiedzieć, że nadmierna podaż jest możliwa tylko w przypadku witaminy A, ale nie w przypadku roślinnej prowitaminy beta karotenu.

Interakcje witaminy A

Niektóre leki mogą wpływać na wchłanianie witaminy A. Over-the-counter lek orlistat, stosowany jako pomoc w utracie wagi, spowalnia wchłanianie tłuszczu w jelitach, ale w ten sposób może również zablokować wchłanianie witaminy A, przyczyniając się do niedoboru witaminy A.

Niektóre leki na receptę stosowane w leczeniu chorób skóry, takich jak łuszczyca, oparte są na syntetycznie wytwarzanych retinoidach. Mogą one przyczynić się do hiperwitaminozy (zatrucia witaminą A) w połączeniu z suplementami witaminy A.

Osoby z zaburzeniami czynności wątroby i nerek powinny przyjmować suplementy witaminy A wyłącznie po konsultacji z lekarzem.

W przypadku jednoczesnego przyjmowania witaminy A i leków należy zawsze przeczytać ulotkę dołączoną do opakowania. Więcej na temat witaminy A w tym badania można odszukać pod adresem https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/ pod którym opublikowano inne dane i szczegóły.

Filter

Wyświetlanie wszystkich wyników: 18

Sort by: