Syrop klonowy

Czym jest syrop klonowy? Z pewnością każdy z was oglądał przynajmniej raz w życiu jakikolwiek film amerykański, w którym bohaterowie jedli naleśniki polane właśnie tym syropem. To słodki i bardzo zdrowy dodatek do różnego rodzaju dań. Stanowi idealny zamiennik cukru. Jak jednak jest pozyskiwany oraz jakie dokładnie ma właściwości?

Syrop klonowy – pochodzenie

Syrop klonowy – jak nietrudno się domyślić – pochodzi z Ameryki. Najprawdopodobniej został on odkryty przez Indian. Pozyskiwany jest przede wszystkim z drzewa klonu pospolitego, chociaż coraz częściej pozyskuje się go także z klonu polnego czy klonu jaworu. Bazą do stworzenia syropu klonowego, jest sok z drzew. Szacuje się, że z około 30 litrów soku, można wytworzyć około 1 litra soku.

Syrop klonowy, który dostępny jest w sklepach i który tak dobrze wszyscy znamy, pochodzi z Kanady i pozyskiwany jest z klonu cukrowego – z tego drzewa wytwarzany jest najsłodszy z syropów. Czasem możemy spotkać się z syropem klonowym, który został pozyskany z klonu czerwonego, czarnego lub srebrzystego.

Soku z klonu, który jest niezbędny do stworzenia pysznego syropu, nie można jednak uzyskać z każdego drzewa. Regulacje prawne w tym zakresie bardzo jasno mówią, że drzewo klonu, z którego chcemy pozyskać sok, musi mieć minimum 30 lat, a najlepiej, jeśli jest starsze. Sok z klonów można pozyskiwać, od momentu nawiercenia odpowiedniej jakości otworu, nawet przez 100 lat.

Ciekawostką z pewnością będą inne nazwy, które stosuje się jako określenie syropu klonowego, jak np. Płynne Złoto.

Skąd pochodzi syrop klonowy?

Według wszelkich, dostępnych badań, sok z klonów w Ameryce Północnej, pozyskiwany był na długo przed dotarciem tam Krzysztofa Kolumba. Początkowo był on przerabiany na syrop oraz…Cukier klonowy. Legendy głoszą, że Indianie, którzy zamieszkiwali północną część Ameryki, sami, przez zupełny przypadek nauczyli się wytwarzać syrop klonowy. Inna legenda mówi, że wiedzę na temat wytwarzania syropu, przekazali im bogowie. Niezależnie od tego, jaka jest prawda, zawsze przed rozpoczęciem zbiorów, Indianie tańczyli tzw. “taniec klonów”. Taniec ten, miał miejsce w czasie pierwszej, wiosennej pełni księżyca i następnego dnia, rozpoczynały się zbiory. Wierzono, że taniec ten przyniesie obfite zbiory. Co ciekawe, ten rytuał, w niektórych rejonach Kanady, nadal jest odprawiany. Przy okazji rozpoczęcia zbiorów, odbywają się także różnego rodzaju festyny i festiwale.

Sztukę pozyskiwania soku z drzew klonu, Europejczycy przejęli właśnie od rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej już w XV w. Docenione zostały nie tylko walory smakowe syropu klonowego, ale też i jego prozdrowotne właściwości. Rozwój technologii jak również niezwykła popularność syropu klonowego zaowocowały tym, że obecnie proces pozyskiwania soku z klonów został w pełni zautomatyzowany. Mimo to, zachowano pełną naturalność produktu – nie są do niego dodawane żadne chemiczne dodatki, konserwanty czy barwniki.

Syrop klonowy – właściwości

Syrop klonowy jest niezwykle prosty – zarówno jeśli chodzi o jego przygotowanie, jak również pozyskiwanie. Pozyskuje się go przez odparowanie wody z soku, który pobierany jest z pnia drzewa. Należy jednak pamiętać, że słodki smak syrop ten utrzymuje tylko przez pewien czas. Wzrost temperatury sprawia bowiem, że znacząco zwiększa się udział aminokwasów i to one są odpowiedzialne za niszczenie smaku. Musimy oczywiście pamiętać, że syrop jest całkowicie pozbawiony konserwantów, stąd utrzymanie jego smaku, wymaga przechowywania go w odpowiednich warunkach. Z tego też względu, butelkowanie syropu klonowego przebiega w bardzo ściśle określonej temperaturze, która wynosi około 80 st. C. W związku z tym, że syrop ten jest w całości pozbawiony konserwantów, jego przydatność do spożycia wynosi około 1,5 roku, nie dłużej.

Syrop klonowy jest niezwykle bogaty w różnego rodzaju sole mineralne, takie jak: mangan, fosfor, magnez, wapń, potas czy cynk. Jest on także bardzo bogatym źródłem żelaza. Nie można także pominąć tego, że w syropie klonowym znajdziemy naprawdę bardzo dużo witamin, przede wszystkim tych z grupy B. Antyoksydanty jak również polifenole czy kwasy organiczne, także wykazują prozdrowotny wpływ na nasz organizm.

Nie można jednak powiedzieć, że każdy syrop klonowy ma identyczny skład. To, jakie składniki i w jakich ilościach znajdą się w konkretnym syropie, jest w dużej mierze zależne od tego, z jakiego rodzaju klonu syrop jest pozyskiwany. To, co jednak jest stałe, to zawartość cukru, która utrzymuje się na poziomie od 1,5% do nawet 3%. Syrop doskonale rozpuszcza się w wodzie i jest produktem, który mogą spożywać weganie.

Kiedy mówimy o właściwościach syropu klonowego, nie możemy pominąć jego kaloryczności. W tej kwestii, mamy bardzo dobrą wiadomość dla wszystkich osób, które są na diecie: Syrop klonowy ma bardzo niską kaloryczność. Z tego też względu, bardzo często jest on rekomendowany jako zamiennik białego cukru. Dla porównania: w 100g białego cukru jest aż 400 kalorii! Z kolei syrop klonowy w 100 g ma ich o blisko połowę mniej. Co więcej, biały cukier zawiera w sobie całe mnóstwo substancji, które wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie, a dodatkowo – odkładają się w naszym organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. W przypadku syropu klonowego, nie tylko zyskujemy słodki smak, ale też bardzo dużo cennych dla naszego zdrowia substancji. Tym samym, określenie “puste kalorie” doskonale pasuje do białego cukru, ale użycie go w stosunku do syropu klonowego, jest błędne.

Indeks glikemiczny syropu klonowego

Kiedy omawiamy właściwości syropu klonowego, pod żadnym pozorem nie możemy pominąć kwestii związanej z tym, jak przedstawia się jego indeks glikemiczny. To szczególnie istotna informacja dla osób, które chorują przewlekle na cukrzycę, choć nie tylko dla nich. Wskaźnik IG jest także bardzo ważny dla osób, które znajdują się na diecie redukcyjnej, a co za tym idzie – zależy im na skutecznym obniżeniu masy ciała. W przypadku syropu klonowego IG wynosi 65. Ta wartość określana jest jako średnia, jednakże dla osób chorujących na cukrzycę jest niebezpieczna. Nie oznacza to jednak, że pacjenci chorujący na cukrzycę nie mogą spożywać “płynnego złota”. Świetnym sposobem na skuteczne obniżenie ig syropu klonowego jest połączenie go z innymi potrawami o znacznie niższym indeksie. W ten sposób, automatycznie obniżamy ig całej potrawy, którą spożywamy.

Syrop klonowy – czy i od kiedy można go podawać dzieciom?

Dzieci wprost uwielbiają syrop klonowy i nie ma się czemu dziwić – wszak to bardzo dobry w smaku, słodki dodatek do wielu dań. Należy jednak zwrócić uwagę na to czy i przede wszystkim od kiedy możemy podać syrop klonowy dzieciom. Przyjmuje się, że produktów o podwyższonej zawartości cukru nie powinno podawać się dzieciom poniżej 12 miesiąca życia a i na późniejszym etapie życia dzieci, także należy bardzo uważać na zawartość cukrów w spożywanych przez nie potrawach. W przypadku syropu klonowego, sprawa wygląda bardzo podobnie z tą różnicą, że z całą pewnością jest on znacznie lepszą opcją na osłodzenie potraw dla dzieci, niż biały cukier.

Zastosowanie syropu klonowego

Wiemy już, w jaki sposób pozyskuje się syrop klonowy oraz jakie dokładnie ma właściwości. Czas przejść zatem do zastosowania “płynnego złota”. Syrop pozyskiwany z klonów, poza tym, że jest doskonałym zamiennikiem białego cukru, ma też szereg innych zastosowań, w tym także i tych medycznych.

Przeciwutleniacze, w które obfituje syrop klonowy, stanowią jeden z najważniejszych jego składników i właśnie za ich sprawą, produkt ten znajduje bardzo szerokie zastosowanie w medycynie. Antyoksydanty mają bowiem działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Z tego względu, syrop klonowy, spożywany regularnie, w naturalny sposób wzmacnia naszą odporność, co jest szczególnie istotne w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę – czyli jesienią, zimą oraz wczesną wiosną.

Badania wykazują, że syrop klonowy może odegrać kluczową rolę w chorobach nowotworowych – za szczególnym uwzględnieniem raka płuc czy prostaty. Nie jest on oczywiście lekiem na raka, jak sugerują niektóre grupy społeczne, jednakże z całą pewnością wspiera zatrzymanie rozwoju komórek nowotworowych. Pamiętajmy jednak, że w przypadku chorób nowotworowych czy jakichkolwiek innych, podstawą jest zawsze terapia, którą nadzoruje i prowadzi lekarz specjalista.

Inną chorobą, której leczenie wspiera syrop klonowy, jest miażdżyca, a to za sprawą bardzo dużej zawartości cynku oraz – wspomnianych wcześniej – antyoksydantów. Co więcej, cyk skutecznie wspomaga prawidłowe działanie śródbłonka naczyń krwionośnych a tym samym chroni je przed działaniem tzw. “złego cholesterolu”.

Mamy też bardzo dobrą wiadomość dla osób, które borykają się z różnego rodzaju alergiami – syrop klonowy nie powoduje praktycznie żadnych reakcji alergicznych. Tym samym, osoby chorujące na atopię, astmę czy różnego rodzaju alergie, mogą go spożywać bez obawy, że produkt ten wywoła niepożądane reakcje. Warto także podkreślić, że jeśli chodzi o kwestie alergenów, syrop klonowy ma ich znikomą ilość w odróżnieniu np. od miodu.

Syrop klonowy i jego zastosowanie w kosmetyce

Właściwości syropu klonowego nie sprowadzają się jedynie do tego, że znajduje on zastosowanie w medycynie. To także bardzo popularny dodatek do różnego rodzaju kosmetyków. Wynika to przede wszystkim z tego, że syrop klonowy doskonale wpływa na skórę – nawilża ją, a dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych – także odżywia. Skutecznie radzi sobie także z różnego rodzaju zaczerwieniami, które często pojawiają się na skórze. W połączeniu z jogurtem naturalnym, mlekiem lub miodem, może stanowić idealną, naturalną maseczkę odżywiającą, którą spokojnie możemy przygotować samodzielnie – sposobów na jej przygotowanie jest całe mnóstwo w Internecie.

Dawkowanie syropu klonowego

Wiemy już, że syrop klonowy ma szereg właściwości, które pozwalają na zastosowanie go zarówno jako wsparcia leczeniu różnego rodzaju chorób czy w produkcji maseczek odżywczych lub kremów. Oczywiste wydaje się także jego zastosowanie w kuchni, jako dodatku do wielu dań. W jaki sposób jednak dawkować sobie syrop klonowy, aby nie wpływał on negatywnie na nasze zdrowie?

Ze względu na bardzo dużą zawartość cukrów, syrop klonowy należy dawkować w odpowiedni sposób. Jego nadmiar może nam zwyczajnie zaszkodzić – nawet pomimo tego, że zawiera on mnóstwo, cennych dla naszego organizmu substancji. Nie możemy też zapominać, że mimo iż ma on znacznie niższą kaloryczność niż biały cukier, to nadal w 100 g syropu jest nieco ponad 250 kalorii, czyli wcale nie tak mało.

Według wszelkich, dostępnych informacji oraz rekomendacji, zaleca się spożywanie syropu klonowego w porcjach nie większych, niż około 2-3 łyżeczek na dobę. Taka ilość tego produktu w zupełności wystarczy naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania a dodatkowo – dostarczy mu niezbędnych składników odżywczych.

Syrop klonowy najlepiej spożywać w połączeniu z wodą, cytryną i imbirem. Zyskamy wówczas napój nie tylko doskonały pod względem smakowym, ale też i zdrowotnym. Poza składnikami, które zawiera syrop klonowy, dostarczymy także i tych, w które bogata jest zarówno cytryna jak i imbir. Łyżeczkę syropu rozcieńczamy w około 0,5 l wody i dodajemy do niej połowę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny oraz 1-2 plasterki świeżego imbiru. Taki napój jest nie tylko bardzo smaczny, ale też stanowi idealne wsparcie dla naszego układu odpornościowego w okresach, w których nasz organizm jest narażony na infekcje.

Ile kosztuje syrop klonowy?

Zanim omówimy, ile dokładnie kosztuje syrop klonowy, warto zwrócić uwagę na miejsce, w którym go kupujemy. Zdecydowanie należy uważać na miejsce, w którym kupujemy syrop klonowy. W popularnych marketach kupimy syrop klonowy, jednakże nie ma pewności, że będzie to produkt w 100% naturalny. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, jeśli zależy nam na zakupie wysokiej jakości syropu klonowego jest kupienie go w sklepach ze zdrową żywnością. Warto jednak także i w tym przypadku zwrócić uwagę na jego skład oraz pochodzenie.

Najbezpieczniejszym rozwiązaniem, jeśli chcemy dokonać zakupu syropu klonowego jest zaopatrzenie się w niego w rekomendowanych sklepach internetowych, które oferują wysokiej jakości, naturalne produkty. Zwróćmy uwagę w jakiej wersji kupujemy syrop, ponieważ jest on dostępny w dwóch wersjach: Grande A oraz Grande B. Pierwsza z wymienionych wersji ma znacznie większą zawartość składników odżywczych i to tę powinniśmy wybrać, jeśli chcemy mieć pewność, że produkt będzie dla nas odpowiedni.

Cena syropu klonowego jest bardzo zróżnicowana – za butelkę o pojemności 1 litra, możemy zapłacić nawet 80 zł. Syropy dostępne są w też mniejszych butelkach, takich o pojemności 250 ml i ich cena, to około 30 zł. Ceny te dotyczą wersji Grande A. Syropy w wersji, która zawiera nieco mniej składników odżywczych, czyli Grande B, jest znacznie tańsza.

Nie znaleziono produktów, których szukasz.

TOP