Superfoods

Superfoods

Superfoods to pokarmy bogate w składniki odżywcze, które w porównaniu z innymi pokarmami mają dodatkowe korzyści odżywcze i zdrowotne. Superfoods są pełne witamin, minerałów i innych bioaktywnych substancji, które w naturalny sposób wzmacniają zdrowie i zapobiegają chorobom.

Wiele z tych superfoods pochodzi z egzotycznych krajów, gdzie miejscowi od wieków stosują je ze względu na ich właściwości lecznicze lub prozdrowotne. Współczesny świat również odkrył te tradycje i był w stanie wykazać poprzez badania naukowe, co daje tym superfoods ich supermoc.

Korzyści zdrowotne płynące z superfoods

Superfoods to żywność pochodzenia roślinnego pełna witamin i minerałów, które są niezbędne do życia. Mogą być również stosowane w naturalnych przeciwutleniaczach, które zwalczają oznaki starzenia się i zapobiegają nowoczesnym przewlekłym chorobom metabolicznym.

Superfood #1 – Acerola Witamina C

Owoc aceroli (Malpighia emerginata DC.) jest rodzajem wiśni występującej w regionach tropikalnych i subtropikalnych, która ma zadziwiająco wysokie stężenie witaminy C. Owoce aceroli zawierają również różne bioflawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami.

Witamina C zawarta w owocach aceroli jest zdrowsza od konwencjonalnego kwasu askorbinowego dzięki tym bioflawonoidom, ponieważ poprawiają one wchłanianie witaminy C w organizmie i razem z witaminą utrzymują witalność i zdrowie.

Superfood #2 – Granat

Granat (Punica granatum L.) jest od wieków czczony jako święty symbol w wielu religiach dzięki swoim właściwościom leczniczym. W mitologii greckiej symbolizuje życie, regenerację i małżeństwo. Do dziś wiele brytyjskich instytucji królewskich ma go w swoim herbie.

Preparat z soku z granatu, nasion, kwiatów i skórki owoców stosuje się w leczeniu wielu dolegliwości żołądkowych, w tym wrzodów, tasiemczycy, biegunki i innych chorób przewodu pokarmowego.

Ostatnie badania nad granatem podkreśliły szeroki zakres zawartych w nim antyoksydantów i innych składników, które są wykorzystywane w terapiach podwyższonego ciśnienia krwi, miażdżycy i stanów zapalnych.[1]

Superfood #3 – Spirulina

Spirulina jest niebiesko-zieloną algą słodkowodną pełną minerałów śladowych, takich jak potas, magnez i wapń, jak również innych ważnych dla zdrowia składników odżywczych, takich jak witaminy i kwasy tłuszczowe. Algi są bogate w białko i zawierają wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów, co czyni je doskonałym pokarmem do włączenia do diety wegańskiej.

Kilka badań klinicznych wykazało, że spirulina ma kilka terapeutycznych korzyści zdrowotnych, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy.[2] Ponadto NASA używała spiruliny jako suplementu diety dla astronautów w przestrzeni kosmicznej, dzięki jej zdolności do zapobiegania uwalnianiu histaminy, która jest związana z alergiami, takimi jak katar sienny.

Superfood #4 – Chlorella

Chlorella jest również rodzajem algi słodkowodnej, która jest uważana za szczególnie bogatą w składniki odżywcze. Ma wysoką zawartość białka, wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Chlorella ma również pozytywny wpływ na układ odpornościowy i zwiększa ilość białych krwinek, które są odpowiedzialne za zwalczanie patogenów.

Suplementy z chlorellą są naturalnymi produktami spożywczymi, które mogą poprawić ogólny stan zdrowia i witalność. Codzienna suplementacja chlorellą może również pomóc w przypadku przewlekłych schorzeń, takich jak wysokie ciśnienie krwi, fibromialgia i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.[3].

Superfood #5 – olej kokosowy

Organiczny, naturalny olej kokosowy z pierwszego tłoczenia jest tłoczony na zimno ze świeżych orzechów kokosowych i jest produktem czysto wegańskim. Nadaje się do gotowania, ponieważ pali się tylko w bardzo wysokiej temperaturze i wydziela tylko odrobinę kokosowego smaku. Jest również lekkostrawna i ma wysoki poziom zdrowego cholesterolu HDL.

Olej kokosowy może być również stosowany jako intensywnie nawilżający balsam do ciała, który szybko pomaga suchej i łuszczącej się skórze.

Superfood #6 – Maqui Berry

Jagody Maqui (Aristotella chilensis) pochodzą ze środkowego i południowego Chile i są tradycyjnie stosowane przy biegunce i gorączce. Badania wykazały, że jagody maqui są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, takie jak polifenole.

Te polifenole są roślinnymi substancjami chemicznymi, które mogą być stosowane do łagodzenia objawów chorób zwyrodnieniowych, takich jak choroby serca, choroby metaboliczne i nowotwory. Ostatnie badania sugerują również, że jagody maqui mogą poprawić funkcjonowanie płuc po np. zapaleniu płuc.[4]

Superfood #7 – Acai Berry

Jagoda acai rośnie na palmach acai (Euterpe oleracea Mart.) w amazońskiej puszczy w Brazylii i jest używana przez miejscowych od wieków w celu zwiększenia energii, zdrowia i witalności.

Badania wykazały, że jagody acai mogą pomóc w walce z wysokim poziomem cholesterolu. Jagody Acai są również znane z antyoksydantów, które są ogólnie korzystne dla zdrowia.

Superfood #8 – Kakao

Ziarna kakaowca rosną na drzewie Theobroma cacao L. i były zbierane przez Majów i Azteków 3 000 lat temu. Ludzie od dawna stosują produkty z kakao do pielęgnacji twarzy i innych zastosowań związanych ze zdrowiem i witalnością.

Obecnie organiczne kakao jest produkowane ze sfermentowanych ziaren kakaowca i ma lekko gorzki, ale aromatyczny smak. Kakao dostarcza wielu naturalnie występujących związków bioaktywnych, które mogą pomóc w zwalczaniu oznak starzenia się, stanów zapalnych i odkładania się miażdżycy w tętnicach wieńcowych.[5]

Superfood #9 – Baobab

Owoc baobabu (Adansonia digitata L.), występujący w całej Afryce, jest warzywem liściastym pełnym witamin i minerałów. W szczególności owoce baobabu zawierają dużo witaminy C, B1 i B2, jak również minerałów takich jak potas, magnez, cynk, wapń i żelazo.

Dopiero niedawno badania wykazały, że ważne przeciwutleniacze, takie jak polifenole, są zawarte w naturalnym proszku z baobabu. Stwierdzono, że mają one korzystny wpływ na procesy metaboliczne, takie jak rozkład glukozy. W rzeczywistości, owoce baobabu mogą znacznie zmniejszyć odpowiedź glikemiczną po posiłku.[6]

Superfood #10 – Trawa jęczmienna.

Trawa jęczmienna to młode, zielone liście jęczmienia (Hordeum vulgare L.), najczęściej uprawianego zboża na świecie. Młode pędy są uważane za superfood, ponieważ zawierają wiele substancji witalnych.

Są one bogate w przeciwutleniacze, błonnik i witaminy takie jak witamina A i C, a także minerały takie jak cynk, chrom, magnez i potas. Wszystko to razem powoduje, że trawa jęczmienna poprawia zdrowie serca poprzez obniżenie cholesterolu.[7]

Superfood #11 – Nasiona Chia

Nasiona Chia pochodzą z rośliny (Salvia hispanica L.) z Ameryki Południowej, która należy do rodziny miętowatych. Nasiona tej rośliny są bogate w białko i pełne minerałów, ale najważniejsze jest to, że są one wydobywane i spożywane, ponieważ zawierają niesamowite ilości zdrowych tłuszczów, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3.

Kwasy tłuszczowe znajdujące się w nasionach Chia są niezbędne dla dobrego zdrowia. Wiele badań klinicznych wykazało, że nasiona chia mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.[8]

Superfood #12 – Moringa

Moringa oleifera Lam (Moringaceae) jest małym drzewem z Azji Południowej o wysokiej wartości odżywczej i różnych zastosowaniach leczniczych. Tradycyjnie jest wykorzystywany do przygotowywania potraw jako warzywo ze względu na wysoką zawartość białka i witamin oraz silnych przeciwutleniaczy.

Od wieków ludzie wykorzystywali jego liście, korę i korzenie do różnych celów leczniczych. Należą do nich stosowanie Moringa Oleifera na stany zapalne skóry, zanieczyszczenia krwi, anemię, cholerę i wiele innych chorób.

Obecnie uważa się, że roślina Moringa Oleifera ma różne korzyści zdrowotne, ponieważ badania zidentyfikowały różne bioaktywne składniki, które mają działanie terapeutyczne. Obejmują one leczenie zaburzeń sercowo-naczyniowych, a także przeciw nowotworom, nadciśnieniu i cukrzycy.[9]

Superfood #13 – Maca

Korzenie rośliny maca (Lepidium peruvianum) są używane w Peru jako zioło do leczenia dolegliwości związanych z menopauzą. Wiele badań wykazało, że w korzeniu maca znajduje się wiele steroli roślinnych, które stymulują układ hormonalny i zapewniają równowagę hormonalną.[10].

W szczególności maca w proszku lub tabletki maca mogą być stosowane przez kobiety w okresie menopauzy w celu zwiększenia energii i witalności. Może również zapobiegać przybieraniu na wadze w tym czasie.[11]

Kto powinien stosować superfoods?

Superfoods mogą być używane:

  • przez każdego, kto chce poprawić swoje zdrowie i witalność
  • promowanie zdrowego starzenia się
  • w celu wyrównania niedoborów żywieniowych
  • przez sportowców w celu poprawy wydajności
  • wspomaganie obrony organizmu przed chorobami
  • wspomaganie organizmu podczas regeneracji po przebytych chorobach

Kombinacje superfoods

Wiele superfoods można łączyć ze sobą, aby wzmocnić ich właściwości prozdrowotne. Takie kombinacje mogą być:

  • Spirulina, maca i trawa pszeniczna razem mogą budować masę mięśniową i wspomagać utratę wagi.
  • Spirulina i nasiona chia wspomagają trawienie oraz poprawiają stan skóry, włosów i paznokci
  • Jagody acai, maqui i granat są pełne składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które zwalczają objawy starzenia się.

Dlaczego powinieneś spożywać superfoods?

Superfoods to naturalne suplementy diety, które wspomagają zdrowie organizmu człowieka, zmniejszają czynniki ryzyka chorób, a także pomagają w powrocie do zdrowia po przebytej chorobie.

Superfoods są nazywane “super”, ponieważ są:

  • są pełne witamin i minerałów
  • zawierają wiele ważnych aminokwasów potrzebnych do zwiększenia wydajności – jak np. w spirulinie
  • zawierają antyoksydanty dla zdrowego starzenia się
  • są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 – takie jak nasiona chia
Filter

Wyświetlanie 1–76 z 89 wyników

Sort by:
-14%Wyróżnione Chlorella 520 mg (100 kaps.)
0
119,00