Guma arabska

Z gumą arabską, zetknął się z całą pewnością każdy z Was. Nie każdy jednak wie, że substancja ta występuje pod innymi nazwami, takimi jak: guma akacjowa lub guma senegalska. Co więcej – jeśli zdarzyło się kiedyś, że czytaliście opisy składu produktów spożywczych, z pewnością znacie składnik E414 – to nic innego, jak właśnie guma arabska. Wytwarzana jest ona przez rośliny wyższe, glony jak również bakterie i pod wpływem powietrza – twardnieje. Zdecydowanie dominującym składnikiem gumy arabskiej są polisacharydy, jednakże zupełnie inne niż – również doskonale wszystkim znana – skrobia. Gumę senegalską – jak zresztą wskazuje jej inna nazwa, czyli guma akacjowa – pozyskuje się przede wszystkim z akacji senegalskiej. Drzewo to w naturalnych warunkach występuje przede wszystkim na zachodnim wybrzeżu Afryki. Nie oznacza to jednak, że nie jest możliwe pozyskanie gumy arabskiej z innych gatunków akacji. Aby nie niszczyć bezpośrednio drzew, żywicę pozyskuje się przede wszystkim z tych drzew, które są uszkodzone – czyli po prostu złamane. Czasem też odcina się gałęzie ale w taki sposób, aby w żaden sposób nie było to szkodliwe dla drzewa. Na zachodnim wybrzeżu Afryki, pozyskiwanie żywicy z drzewa akacji senegalskiej jest bardzo popularnym zajęciem wśród tamtejszych kobiet i stanowi jedno z głównych źródeł ich zarobku.

Guma arabska jest niezwykle cenną substancją i ze względu na swoje właściwości, znajduje zastosowanie w różnego rodzaju gałęziach przemysłu: kosmetyce, przemyśle farmaceutycznym czy we wspomnianym już na samym początku, przemyśle spożywczym. Również branża chemiczna doskonale zna właściwości gumy arabskiej i także chętnie z nich korzysta – w tym sektorze, guma arabska jest wykorzystywana przede wszystkim jako stabilizator emulsji oraz substancja, która skutecznie je zagęszcza lub – w razie konieczności – wiąże.

Guma arabska a gumy ksantanowe i guar

Guma arabska, bardzo często jest mylona z gumą guar oraz gumą ksantanową. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ wymienione powyżej gumy, to także naturalne polisacharydy, które wykazują bardzo zbliżone właściwości do gumy arabskiej. W przemyśle spożywczym, są one oznaczane symbolami E412 – w przypadku gumy guar oraz E415- w przypadku gumy ksantanowej. To, co jednak odróżnia wskazane wyżej związki od gumy arabskiej, to ich pochodzenie. Gumę guar przede wszystkim pozyskuje się z bielma nasion rośliny o nazwie Cyamopsis tetragonolobus w postaci mączki. Z kolei guma ksantanowa powstaje w wyniku fermentacji tlenowej cukrów, które przeprowadzana jest przez bakterie o nazwie Xanthomonas campestris.

Guma arabska – pochodzenie

Guma arabska to substancja, która ludzkości znana jest już od wielu tysięcy lat. Według badań, pierwsze informacje na temat handlu tą substancją, pojawiły się około 3.tys lat temu. Z tego też względu, guma arabska jest uznawana za jedną z najstarszych i najdłużej stosowanych gum pochodzenia roślinnego na świecie. Według danych historycznych, Egipcjanie wykorzystywali właśnie gumę arabską w procesie mumifikacji. Była ona także używana przez nich jako środek, który miał na celu zagęszczać kosmetyki. W Europie, guma arabska nie była znana. Dopiero Arabowie przywieźli ją do Europy.

Jak pozyskuje się gumę arabską?

Proces pozyskiwania gumy senegalskiej jest dość czasochłonny. Najpierw, konieczne jest nacięcie gałęzi drzewa lub znalezienie takiego, które ma już lekko nadłamaną gałąź. Następnie, przez około 3 do nawet 8 tygodni, z gałęzi wydziela się żywica. To naturalna reakcja drzewa na proces gojenia się ran, które powstają w korze drzewa. Żywica jest zbierana a następnie suszona, czyszczona a następnie mielona. Guma arabska jest zatem proszkiem o jasnożółtej barwie. Obecnie, gumę arabską produkuje się w Tanzanii, Nigerii, Etiopii, Sudanie, Czadzie oraz Mozambiku, skąd jest ona eksportowana na cały świat.

Właściwości gumy arabskiej

Zanim przejdziemy do szczegółowego omówienia właściwości gumy arabskiej, należy stanowczo podkreślić, że jest ona węglowodanem wielkocząsteczkowym, a co za tym idzie – częściowo jest ona rozkładana w jelicie grubym. W odróżnieniu od skrobi, jej wartość energetyczna jest jednak mniejsza. Zawiera ona około 85% polisacharydów, a zawartość popiołu szacuje się na poniżej 4%. W gumie arabskiej znajdują się również inne związki chemiczne takie jak różnego rodzaju enzymy utleniające czy glikoproteiny. Chemicznie, guma arabska jest niczym innym, jak mieszaniną galaktozy, której zawiera około 45%, arabinozy – zawartość około 40%, kwasu glukuronowego – około 10%, ramnozy – około 4% oraz różnego rodzaju soli mineralnych, takich jak: sód, potas czy wapń. Należy jednak podkreślić, że guma senegalska jest probiotykiem, a co za tym idzie, ludzki organizm nie jest w stanie jej strawić. Nie oznacza to jednak, że nie ma ona pozytywnego wpływu na nasz organizm – w dużym stopniu pozytywnie wpływa ona na naszą florę bakteryjną. Stężenie gumy arabskiej, która wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym nie może być wyższe, niż 15%, natomiast w przypadku produkcji syropów, powinno oscylować w granicy około 10 – 12%

Zastosowanie gumy arabskiej

Guma arabska jest przede wszystkim wykorzystywana w przemyśle spożywczym, co już zostało wspomniane. Oznaczana jest ona jako składnik wielu produktów pod nazwą E414. Najczęściej, pełni ona funkcję stabilizatora, zagęszczacza oraz emulgatora. Z tego też względu, nie ma się czemu dziwić, że to właśnie guma arabska stanowi jeden z dodatków do różnego rodzaju wyrobów cukierniczych takich jak: czekolada, wafelki, ciasta, czy nawet herbatniki. Należy jednak podkreślić, że z całą pewnością znajdziemy ją we wszystkich tych produktach cukierniczych, które zawierają w sobie kakao lub czekoladę, bądź jedno i drugie. Głównym zadaniem, które w tych produktach pełni guma arabska jest zapobieganie procesowi krystalizacji cukru. Ponadto, E414 łączy ze sobą poszczególne składniki słodyczy sprawiając, że mają one odpowiednią konsystencję. Nie ma też niczego dziwnego w tym, że gumę arabską znajdziemy także…W gumach do żucia.

Wyroby cukiernicze to nie jedyne produkty, w których wykorzystywana jest guma arabska. Znajdziemy ją także w różnego rodzaju napojach bezalkoholowych oraz…Piw. Głównym zadaniem, które w tych produktach spełnia guma arabska jest zachowanie ich odpowiedniego smaku jak również zapachu. W piwach z kolei, odpowiada ona za to, że posiadają one pianę.

Guma senegalska jest także wykorzystywana w produkcji win – odpowiada przede wszystkim za to, aby miały one odpowiednią barwę.

A co z galaretkami? Tutaj także wykorzystywana jest guma arabska i – podobnie jak w przypadku innych wyrobów cukierniczych – odpowiada ona za ich konsystencję oraz to, że pod wpływem zimna, tężeją. Znacząco też zwiększa ona trwałość smaku.

Osoby, w tym szczególności dzieci, które są na diecie bezglutenowej, także powinny być świadome znaczenia E414 w produktach, które spożywają.

Guma arabska w przemyśle farmaceutycznym i medycznym

Guma arabska jest także bardzo ważnym składnikiem, jeśli chodzi o produkcję leków – w tym przede wszystkim tabletek. Wykorzystywana jest ona także do produkcji leków o działaniu osłonowym, stosowanych przede wszystkim w przypadku leczenia stanów zapalnych błon śluzowych. Niekwestionowaną właściwością gumy arabskiej, który zyskał uznanie w przemyśle farmaceutycznym jest przede wszystkim to, że skutecznie zapobiega ona wytrącaniu się metali ciężkich. Z tego też względu, jest ona wykorzystywana nie tylko w przypadku produkcji tabletek czy leków o działaniu osłonowym, ale też syropów czy różnego rodzaju pastylek na kaszel, leków na ból gardła czy krtani.

W lekach, które stosowane są w terapii chorób układu krążenia, także jest ona bardzo cenionym składnikiem. Również osoby, które muszą w sposób farmakologiczny obniżać sobie poziom cholesterolu we krwi, także powinny docenić właściwości gumy arabskiej.

Guma arabska wykazuje też bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i wzmacnianie jego odporności. Z tego też względu, zaleca się jej stosowanie szczególnie w okresach wzmożonej zachorowalności na grypę oraz innego rodzaju choroby – w tym także anginę.

Osoby, które borykają się z różnego rodzaju problemami skórnymi, także powinny wdrożyć do swojej diety regularne przyjmowanie gumy arabskiej. W szczególności chodzi o te osoby, które przewlekle chorują na atopię, łuszczycę czy różnego rodzaju alergie skórne. Guma arabska jest także stosowana w leczeniu oparzeń.

Guma arabska a diety

Jedną z ciekawszych właściwości, którymi wyróżnia się guma arabska, jest znaczące zwiększenie uczucia sytości. Z tego względu, w przypadku terapii osób z nadwagą, także stosuje się suplementy diety, które zawierają gumę arabską w swoim składzie. Regularne spożywanie gumy arabskiej sprawia, że możemy zapomnieć o ciągłym uczuciu głodu.

Inne zastosowanie gumy arabskiej

Guma arabska znajduje zastosowanie nie tylko we wspomnianych wyżej branżach spożywczej, kosmetycznej czy medycznej, ale też…W przemyśle biurowym. Jest ona jednym z podstawowych składników klejów do papieru, ale też i znaczków pocztowych. Nierzadko też jest używana w produkcji wyrobów plastycznych, takich jak kredki pastelowe czy farby. Ciekawostką z całą pewnością jest fakt, że właściwości gumy arabskiej, docenili również wędkarze. Głównym jej zastosowaniem, jest sklejanie zanęty – do tego celu wykorzystuje się m.in połączenie gumy arabskiej ze żwirem.

Dawkowanie gumy arabskiej

Tak, jak w przypadku każdego innego suplementu diety, tak samo w przypadku gumy arabskiej, niezwykle ważne jest to, aby w odpowiednich ilościach ją dawkować. Gumę arabską przyjmuje się głównie w postaci płynnej: należy wsypać odpowiednią ilość proszku gumy i wymieszać ją wedle uznania – z sokiem lub wodą. Według najnowszych badań, najbardziej optymalną dawką gumy arabskiej, którą powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi jest około 10 g proszku, czyli około 3 łyżeczek na dobę. Roztwór taki, powinno się pić 3 razy dziennie. Warto jednak podkreślić, że powyższa ilość dziennego spożycia gumy arabskiej, jest jedynie wynikiem badań naukowych – tak naprawdę nie ma jednej, sprawdzonej dawki gumy, którą powinno się przyjmować np. w przypadku wspomagania leczenia konkretnych schorzeń.

Jeśli chodzi o dawkowanie gumy arabskiej, nie stwierdzono też żadnych przeciwwskazań czy skutków ubocznych, które mogą wynikać z jej zażywania. Nie ma też nigdzie określonego tego, czy np. kobiety karmiące piersią bądź osoby borykające się z różnego rodzaju schorzeniami nie powinny jej spożywać. Guma arabska jest bowiem na tyle powszechnym dodatkiem do różnego rodzaju produktów spożywczych, że tak naprawdę każdy – nawet nieświadomie – spożywa jej minimalne ilości.

Przyjmuje się, że guma arabska jest jednym z najmniej szkodliwych produktów dla naszego organizmu a dodatkowo – wykazuje ona szereg właściwości, które sprawiają, że ma ona zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Należy jednak mieć na uwadze to, że spożycie ogromnych ilości gumy arabskiej, może ostatecznie wywołać działania niepożądane takie jak różnego rodzaju alergie czy np. katar. U osób przewlekle chorujących na astmę, przedawkowanie gumy arabskiej może nasilić objawy chorobowe.

Ile kosztuje guma arabska?

Guma arabska nie jest droga – w dużej mierze z tego względu jest ona też tak powszechnie stosowana w różnego rodzaju produktach. Można ją spożywać zarówno w gotowych produktach – takich jak leki czy wyroby cukiernicze. Wspominaliśmy jednak, że gumę arabską można także pić w formie roztworu. Oznacza to, że nie ma najmniejszego problemu z zakupem gumy arabskiej w formie proszku, który docelowo będziemy rozcieńczać z wodą. Produkt ten jest dostępny w opakowaniach o wadze: 50 g, 100 g, 200 g oraz 500 g. Każdy zatem – zależnie od swoich potrzeb – może wybrać taki rodzaj opakowania, który będzie dla niego najbardziej odpowiedni. Najmniejsze opakowanie gumy arabskiej, czyli to, o wadze 50g, kosztuje około 4 zł, natomiast za opakowanie o wadze 0,5 kg, zapłacimy mniej więcej 23 zł. Tak czy inaczej – jeśli weźmiemy pod uwagę to, ile realnie możemy dziennie spożyć gumy arabskiej, jest to zakup ze wszech miar opłacalny. Opakowanie o wadze 500 g, powinno nam spokojnie wystarczyć na około 3 miesiące.

Zanim przejdziemy do zakupu gumy arabskiej, należy dokładnie sprawdzić sklep, w którym chcemy ją kupić. Bardzo ważne jest to, aby zwracać uwagę nie tylko na samą jego nazwę, ale też dokładnie przyjrzeć się opisowi gumy arabskiej. Koniecznie sprawdźmy, czy rzeczywiście wybrane przez nas opakowanie zawiera 100% gumy arabskiej, jaki jest termin przydatności do spożycia oraz skąd wybrana przez nas guma arabska pochodzi. Postępując w ten sposób, zyskamy pewność, że wybraliśmy produkt w 100% bezpieczny i najlepszej jakości.

Nie znaleziono produktów, których szukasz.

TOP