Daktyle

Daktyle są owocami, które mają bardzo dużo różnych właściwości, w tym także tych prozdrowotnych. Nierzadko są one idealnym zamiennikiem białego cukru. Sprawdzają się doskonale jako dodatek do różnego rodzaju dań – deserów, śniadań czy po prostu – przekąsek. To jednak tylko pobieżne informacje. Jakie właściwości odżywcze posiadają daktyle? Czy wykazują działanie prozdrowotne? Dlaczego tak bardzo doceniają je osoby aktywne fizycznie? Czy rzeczywiście ta słodka przekąska jest zdrowa a jeśli tak, to dlaczego? Sprawdźmy!

Daktyle – pochodzenie

Daktyle są to owoce daktylowca. To najstarsze drzewo owocowe na świecie – początki jego uprawy datuje się na czasy prehistoryczne. Współcześnie daktyle uprawiane są w dużej mierze w południowo – zachodniej Azji, na południu Stanów Zjednoczonych oraz północnej Afryce.

Wysokość daktylowca może osiągnąć nawet 40 metrów. Ilość gron, które może posiadać dojrzałe drzewo, wynosi 40 a z każdego z nich, jesteśmy w stanie pozyskać około 30 owoców (czasem nawet więcej).

Ciekawostką jest z pewnością fakt, że w krajach arabskich, daktyle są nazywane “chlebem życia”, natomiast samo drzewo – “drzewem życia”. Związane jest to przede wszystkim z właściwościami, które te owoce posiadają. Są one niezwykle bogate w błonnik, różnego rodzaju witaminy – w tym przede wszystkim w witaminę B3. Posiadają bardzo dużo potasu oraz przeciwutleniaczy i salicylanów – działanie tych ostatnich jest bardzo zbliżone do aspiryny.

Skład daktyli

Skład, a co za tym idzie zawartość różnego rodzaju związków, w które bogate są daktyle, może być bardzo zróżnicowana. Wszystko zależy od tego, z jaką ich odmianą mamy do czynienia. W przypadku tradycyjnych owoców, ilościowy skład jednego daktyla przedstawia się w następujący sposób:

  • Białko (2,45 g),
  • Tłuszcz ogółem (0,39 g),
  • Kwasy tłuszczowe nasycone (0,032 g),
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (0,036 g),
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (0,019 g),
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 (0,003 g),
  • Kwasy tłuszczowe omega-6 (0,016 g),
  • Węglowodany (75,03 g).

Nad zawartością poszczególnych odmian daktyli, prowadzone są badania przez USDA National Nutrient Database. Na ich podstawie, możemy wskazać wyraźne różnice, jeśli chodzi o zawartość poszczególnych składników daktyli. Zdecydowanie najpopularniejszą odmianą tych owoców jest Deglet Noor, która zawiera 0,4 mg/100 g witaminy C. Z kolei daktyle z odmiany Medjool, w ogóle nie zawierają witaminy C, natomiast są bardzo bogate w witaminę A – aż 149 IU oraz witaminę B6 – 0,249 mg/100g. Warto także przyjrzeć się zawartości potasu w wyżej wymienionych odmianach: odmiana Deglet Noor zawiera 656 mg potasu na 100g owocow, natomiast w przypadku odmiany Medjool, zawartość potasu wynosi aż 696 mg na 100g owoców. Potas jest kluczowym składnikiem, jeśli chcemy zadbać o prawidłową pracę naszego układu krążenia. Ponadto, jest on też idealnym uzupełnieniem diety osób, które borykają się z nadciśnieniem tętniczym krwi.

Właściwości daktyli

Daktyle wykazują bardzo dużo różnorodnych właściwości odżywczych. Zdecydowanie najczęściej są one rekomendowane osobom, które borykają się z problemami trawiennymi. Dzięki zawartym w nich składnikom odżywczym, w tym przede wszystkim błonnikowi oraz przeciwutleniaczom, daktyle znacząco wspomagają procesy trawienne i zapobiegają powstawaniu zaparć.

Nie każdy wie, że daktyle są rekomendowane jako przekąska dla kobiet w połogu. Dlaczego? Ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów, jak również kwasów tłuszczowych, znacząco wspierają one proces powrotu kobiety do pełni sił. Nie bez znaczenia jest tu także fakt, że daktyle posiadają bardzo dużą zawartość białka, które – szczególnie w połogu – jest bardzo cenne i ważne dla organizmu kobiety.

Mało kto wie o tym, że daktyle mogą być bardzo pomocne, jeśli chcemy cieszyć się zdrowym wzrokiem. Spożywanie jednego daktyla dziennie, minimalizuje ryzyko pojawienia się chorób oczu o nawet 10%, oczywiście przy założeniu, że jemy daktyla regularnie.

Z pewnością niejednokrotnie usłyszeliście opinię, że przecież 80% składu daktyli to cukry, jak zatem mogą być one zdrowe? Owszem, daktyl to w 80% cukry, ale cukry proste, które nie odkładają się w naszym organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Tym samym, regularne spożywanie daktyli nie powoduje otyłości – cukry się wchłaniają a dodatkowo – dostarczają nam naprawdę dużej dawki energii. Właśnie z tego względu są one tak ważne w diecie osób aktywnych fizycznie, w tym także zawodowych sportowców. Efekt działania daktyla jesteśmy w stanie odczuć już nawet po około 30 minutach od jego spożycia. To z kolei zasługa tego, że daktyle bardzo szybko wchłaniają się do organizmu.

Mimo tego, że daktyle zawierają tak dużo zdrowych cukrów, nie są one bezpieczne – nawet w rozsądnych dawkach – dla osób chorujących na cukrzycę. Mimo iż nie podnoszą one bezpośrednio poziomu cukru we krwi, mogą stanowić zagrożenie dla osób z wysokim indeksem glikemicznym.

Daktyle suszone?

Wiele osób zastanawia się, czy daktyle lepiej spożywać świeże, czy suszone. Prawda jest taka, że to nie ma znaczenia – zarówno suszone, jak i świeże daktyle, nie różnią się od siebie zawartością składników odżywczych. Suszone daktyle nie tracą także swoich prozdrowotnych właściwości. Co więcej, w przypadku daktyli suszonych, dostarczamy naszemu organizmowi naprawdę potężnej dawki witamin, takich jak: PP, B1, B2 i A. Dodatkowo, suszone daktyle są niezwykle bogate w żelazo, fosfor oraz magnez. Dzięki wysokiej zawartości tego ostatniego, daktyle są zalecane osobom, które borykają się z anemią jak również mają bardzo wysoki poziom stresu. Magnez bowiem skutecznie reguluje pracę serca, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko występowania zawałów. Zajadanie stresu, to dość powszechna praktyka, jednak zamiast sięgać po chipsy czy inne słodycze, lepszym rozwiązaniem będzie zjedzenie daktyla.

Daktyle może spożywać każdy, bez względu na choroby, z którymi się boryka. Dzięki bardzo dużej zawartości wapnia, daktyle są rekomendowane dla osób, cierpią na osteoporozę oraz dla kobiet z menopauzą. Zarówno suszone jak i świeże daktyle, w dużej mierze poprawiają pracę jelit, a jest za to odpowiedzialny błonnik. Niwelują powstawanie zaparć i bardzo poprawiają przemianę materii. Z tego też względu, osoby które są na diecie redukcyjnej, zamiast różnego rodzaju cukrów, stosują właśnie daktyle do słodzenia potraw, w tym także dietetycznych deserów. Nierzadko też firmy cateringowe urozmaicają posiłki właśnie poprzez dodanie do nich daktyli.

Problemy z układem krążenia a daktyle

Osoby, które cierpią na różnego rodzaju choroby serca, także powinny wdrożyć do swojej diety daktyle. Daktyle, ze względu na dużą zawartość antyoksydantów oraz różnego rodzaju witamin. Te składniki obniżają zawartość trójglicerydów, co zapobiega utlenianiu się cholesterolu. Proces ten jest także kluczowy, jeśli chcemy skutecznie zapobiegać powstawaniu miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.

Antyoksydanty, w które bogate są daktyle, bardzo wzmacniają odporność. Z tego też względu są one rekomendowane jako suplement diety zwłaszcza w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę. Jesienią i zimą, jak również wczesną wiosną, warto wdrożyć do swojej diety właśnie daktyle – ta słodka przekąska, jeśli będzie przez nas spożywana regularnie, jest w stanie uchronić nas przed przeziębieniem jak również grypą czy innymi tzw. “sezonowymi chorobami”. Ponadto, naturalne salicylany o których wspominaliśmy już na początku, skutecznie łagodzą ból i obniżają gorączkę, co jest bezpośrednio związane z tym, że ich działanie jest zbliżone do działania aspiryny.

Daktyle jako afrodyzjak

Niewiele osób wie, że daktyle są rewelacyjnym afrodyzjakiem. Nie powinno to nikogo dziwić, zwłaszcza, jeśli pod uwagę weźmiemy prozdrowotne właściwości daktyli oraz ich skład. W pierwszej kolejności można zauważyć, że mają one bardzo dużo witaminy A1, która nie tylko poprawia wzrok, ale też ma kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o kondycję naszej skóry. Co więcej, witaminy B1, B2, B3, B5 oraz C i K, także wpływają pozytywnie na nasz wygląd: poprawiają kondycję skóry głowy, włosów oraz nadają naszej skórze odpowiedniego, zdrowego kolorytu. W połączeniu z zapachem daktyli oraz witaminami, możemy śmiało powiedzieć, że stanowią one idealne połączenie przyjemnego z pożytecznym.

Wspominaliśmy, że daktyle są idealnym wsparciem dla osób, które borykają się chorobami krążenia. Warto jednak wspomnieć, że osoby, których serce jest słabe lub takie, które mają na swoim koncie zawał, także powinny wzbogacić swoją dietę o daktyle. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie namoczonych oraz zblendowanych daktyli 1-2 razy dziennie. Taka naturalna suplementacja diety, z pewnością wzmocni serce oraz zminimalizuje ryzyko ponownego wystąpienia zawału.

Daktyle – zastosowanie

Poza opisanymi powyżej właściwościami daktyli, warto wiedzieć, w jakim celu możemy je wykorzystać oraz jak spożywać. Zastosowań daktyli jest naprawdę dużo, a o wielu z nich, z całą pewnością nie słyszeliście.

Zastosowanie daktyli to w dużej mierze dodatki do przekąsek czy deserów, ale nie tylko. Nie każdy wie, że z daktyli można produkować mąkę czy miód palmowy. Z kolei jeśli zagłębimy się w tajniki kuchni wschodniej, bez trudu odnajdziemy informację o tym, że daktyle stanowią jeden z najważniejszych dodatków do curry. Zdecydowanie jednak, daktyle znajdują zastosowanie przede wszystkim w przepisach i potrawach dietetycznych. Są doskonałym uzupełnieniem różnego rodzaju koktajli czy smoothie, nierzadko są też dodawane jako substancja słodząca do musli czy zdrowych batonów – np. takich z płatków owsianych.

Daktyle, choć bardzo słodkie, idealnie komponują się z boczkiem czy różnego rodzaju serami. Jednym z najciekawszych a zarazem najbardziej smacznych przepisów do realizacji którego możemy wykorzystać właśnie daktyle, jest ich nadzienie – np. farszem na bazie chudego twarogu lub boczku. Takie daktyle to idealna przekąska np. kiedy mamy gości lub kiedy mamy ochotę na coś niestandardowego.

O tym, że syropem z daktyli możemy posłodzić masy na ciasta czy musli, wie każdy. Nie każdy jednak wie, że syrop ten idealnie nadaje się także jako słodzik do herbaty czy nawet kawy. Zastosowanie takiego zamiennika tradycyjnego cukru, z całą pewnością poprawi naszą kondycję zdrowia bez konieczności rezygnacji ze słodkich napojów.

Jak jeść daktyle?

Nie ma jedynego słusznego sposobu, w jaki powinniśmy spożywać daktyle. Ich bogate właściwości, jak również szerokie zastosowanie sprawiają, że daktyle można spożywać w dosłownie każdej postaci bez obawy o to, że utracą one swoje cenne właściwości. Zdecydowanie najlepiej jest jednak potraktować je po prostu jako zdrową przekąskę, która będzie stanowiła idealny zamiennik chipsów czy innych słodyczy, które w dużej mierze są szkodliwe dla naszego organizmu.

Przeciwwskazania w spożywaniu daktyli

Daktyle są zdrowe, zawierają bardzo dużo cennych właściwości odżywczych, jednakże tak, jak w przypadku każdego produktu spożywczego, zawierają one pewne przeciwwskazania, jeśli chodzi o ich przyjmowanie.

Wspomniane zostało, że daktyli nie powinny spożywać osoby, które chorują na cukrzycę. Związane jest to z bardzo dużą zawartością cukrów w tych owocach. Osoby, które borykają się z nawracającymi migrenami czy kolkami, także powinny zrezygnować ze spożywania tych owoców. Jest to związane przede wszystkim z tym, że daktyle – podobnie jak figi czy rodzynki – zawierają w swoim składzie białka, w których skład wchodzi tyramina. To właśnie ona odpowiedzialna jest za powstawanie nawracających bólów głowy. Tym samym, osoby, które borykają się z tym problemem, nie powinny spożywać daktyli, gdyż tyramina będzie dodatkowo wzmagać jego powstawanie.

Gdzie kupić daktyle i ile kosztują?

Daktyle możemy kupić obecnie w niemalże każdym sklepie – nawet tym małym, osiedlowym. Są one powszechnie dostępne i – co bardzo ważne – tanie. Nie oznacza to jednak, że możemy bezpiecznie kupić każde opakowanie daktyli, które znajdziemy na półce sklepowej. Koniecznie należy zwracać uwagę nie tylko na datę przydatności do spożycia, ale też i na pochodzenie daktyli. Zwróćmy także uwagę na skład opakowania – bardzo często, szczególnie do suszonych daktyli, dodawane są różnego rodzaju konserwanty czy składniki, mające na celu “wzmocnienie” ich smaku. Takie daktyle nie są zdrowe. Za 100g suszonych daktyli zapłacimy mniej więcej około 12 zł i mowa jest tutaj o tych zdrowych daktylach, które nie zawierają dodatkowych ulepszeń smaku czy konserwantów. Z kolei za 100g świeżych daktyli pozbawionych pestek, zapłacimy około 10 zł. Jak zatem wyraźnie widać, daktyle nie są drogie, jeśli weźmiemy pod uwagę to, że ich regularne spożywanie ogranicza się do naprawdę niewielkich ilości. Warto jest zatem zadbać o to, aby daktyle na stałe zagościły w naszej kuchni – z pewnością docenimy ich prozdrowotne właściwości oraz smak.

Nie znaleziono produktów, których szukasz.

TOP