Chrom

Chrom

Jeśli chcesz kupić chrom, trafiłeś we właściwe miejsce. Znajdziecie tu Państwo produkty chromowe najwyższej jakości, gwarantujące brak niepożądanych dodatków i alergenów. Zanim kupisz tabletki lub kapsułki z chromem, dowiesz się tutaj, na co zwrócić uwagę.

W przeciwieństwie do innych pierwiastków śladowych, chrom jest potrzebny tylko w bardzo małych ilościach. Niemniej jednak, jest to ważny pierwiastek śladowy i ważny dla wchłaniania glukozy do komórek, jak również dla stabilnego poziomu cukru we krwi. Chrom wspomaga metabolizm węglowodanów oraz działanie insuliny jako czynnika obniżającego poziom cukru we krwi. Odgrywa również ważną rolę w produkcji własnego białka w organizmie oraz w funkcjonowaniu tarczycy. Chrom jest obecny w organizmie człowieka przede wszystkim w wątrobie i śledzionie, w kościach, w tkance tłuszczowej i w mięśniach, a jego stężenie zmniejsza się systematycznie wraz z wiekiem.

Co to jest chrom?

Chrom jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, który spełnia liczne funkcje w organizmie człowieka. Jako pierwiastek śladowy wspomaga metabolizm węglowodanów i funkcjonowanie tarczycy. Ten pierwiastek śladowy jest również współodpowiedzialny za produkcję własnych białek organizmu. Wspomaga również hormon insulinę w jej zadaniu obniżania poziomu cukru we krwi.

Działanie chromu

W rzeczywistości organizm ludzki zawiera tylko bardzo małą ilość chromu. Jest to niezbędny pierwiastek śladowy biorący udział w metabolizmie węglowodanów oraz regulacji poziomu cukru i cholesterolu we krwi.

Poprawia działanie insuliny, ponieważ chrom zwiększa zdolność komórek do wchłaniania glukozy. W metabolizmie komórkowym, chrom kontroluje tworzenie kwasu rybonukleinowego i jest również niezbędny do włączenia niektórych aminokwasów do tkanki serca.

Chrom jest zalecany dla osób które

  • mają częste spożywanie głównie żywności produkowanej przemysłowo
  • mają przeważające spożycie żywności, która została poddana obróbce poprzez zamrażanie, blanszowanie lub podgrzewanie.
  • posiadają zwiększone spożycie produktów z białej mąki, takich jak ciastka, makarony czy chleb.
  • mają zmniejszone wykorzystanie pierwiastków śladowych wraz z wiekiem
  • cechuje wysiłek fizyczny spowodowany infekcjami, stresem lub intensywnym uprawianiem sportu
  • posiadają cukrzycę
  • stosują diety wysokotłuszczowe i spożycie fitynianów, które hamują wchłanianie chromu.

Jakie produkty spożywcze zawierają chrom?

Zwłaszcza czarny pieprz i drożdże piwne są wysokiej jakości źródłem chromu. Chrom znajduje się również w produktach pełnoziarnistych oraz w mięsie, na przykład w podrobach i mięśniach, a także w skorupiakach. Znajduje się również w grzybach, serach, roślinach strączkowych, kiełkach pszenicy, czerwonych porzeczkach, żurawinie i owocach tropikalnych, ale także w otrębach i orzechach oraz w czekoladzie i surowym nieprzetworzonym cukrze.

Szczególnie w przypadku chromu ważne jest, aby zapewnić wystarczającą podaż poprzez spożycie żywności. Przyjmując chrom za pomocą suplementów diety, ważne jest, aby zwrócić uwagę na prawidłowe dawkowanie.

Jak objawia się niedobór chromu?

Oznaki możliwego niedoboru chromu to:

  • Problemy z koncentracją
  • Nerwowość i drażliwość
  • Nastroje depresyjne
  • Osłabienie mięśni
  • Zwiększone oddawanie moczu
  • Swędzenie
  • Utrata wagi

Przyjmowanie i stosowanie chromu

Ogólnie rzecz biorąc, niedobór chromu nie występuje u osób zdrowych, które stosują zrównoważoną i zdrową dietę. Zapotrzebowanie na chrom u młodzieży i dorosłych wynosi od 30 do 100 mikrogramów dziennie. Analiza włosów może dostarczyć informacji o niedoborze lub nadmiarze tego i innych pierwiastków śladowych.

Dla kogo chrom jest szczególnie ważny?

  • Osoby starsze
  • Sportowcy
  • Pacjenci po udarze mózgu
  • Diabetycy
  • Osoby cierpiące na miażdżycę tętnic
  • Osoby z wysokim ciśnieniem krwi, wysokim poziomem cholesterolu i problemami z wagą
  • Osoby cierpiące na chorobę zakaźną

Nie znaleziono produktów, których szukasz.