Bor

Bor

Oświadczenia reklamowe dla półmetalu bor sugerują pozytywny wpływ na metabolizm kości i problemy ze stawami (artroza), jak również ochronę przed rakiem, zwłaszcza rakiem prostaty. Bor można również znaleźć na stronach ofertowych dostawców reklamujących produkty do budowy mięśni i zdrowia seksualnego dla mężczyzn, często razem z kwasem asparaginowym lub tribulusem. Zalecenie przyjmowania boru jest również uzasadnione faktem, że “nie ma niedoboru”, a bor “wnosi istotny wkład w zdrowie”.

Zgodnie z aktualną oceną żywieniowo-medyczną, bor nie jest niezbędnym (witalnym) składnikiem odżywczym. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie widzi na razie żadnych korzyści z suplementacji borem. Nie ma zatwierdzonych oświadczeń promocyjnych dla boru.

Uważa się, że bor odgrywa kluczową rolę w regulacji hormonów płciowych testosteronu i estradiolu. To założenie, a także rzekoma ochrona przed rakiem prostaty poprzez zwiększone spożycie boru, pochodzi z badań, które nie są wystarczająco silne, aby wyciągnąć ostateczne wnioski. W przypadku dolegliwości stawowych, które są łączone z przyjmowaniem boru, brak jest jednoznacznych dowodów naukowych na złagodzenie dolegliwości. W kilku badaniach, które również nie są jednoznaczne, związek kwasu borowego, fruktoboran wapnia, został powiązany z poprawą gęstości kości w osteoporozie. Również w tym przypadku możliwe hormonalne efekty wpływu są tylko pobieżnie znane, tak że istnieje znaczna potrzeba badań. Ten związek boru nie jest jednak dopuszczony do stosowania w żywności (w tym w suplementach diety).

Większość pozytywnych efektów działania boru, które zostały zbadane, odnosi się do eksperymentów na zwierzętach lub komórkach lub pochodzi z mniejszych badań. Brakuje zatem wiarygodnych wyników badań opartych na podstawach naukowych.

Na co należy zwrócić uwagę stosując produkty z borem?

Tylko dwa związki boru są dopuszczone do stosowania w suplementach diety w UE: Kwas borowy i boran sodu (= tetraboran sodu).

Następujące związki nie są dopuszczone do stosowania w Europie i nie mogą być stosowane w żywności: Fruktoboran wapnia, cytrynian boru, asparaginian boru, bor elementarny, bor (jako cytrynian boru, asparaginian boru i kompleks glicynianu boru). Nie jest jasne, w jakim stopniu wyniki badań można przenieść na zatwierdzone tutaj związki boru. Suplementy diety z tymi składnikami sprowadzane z zagranicy mogą zostać zatrzymane przez służby celne.

Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) zaleca, aby poprzez suplementy diety przyjmować nie więcej niż 0,5 miligrama boru dziennie. W przypadku niektórych dostępnych na rynku produktów, dzienne spożycie zalecane przez producenta wynosi już średnio 3 miligramy. Więcej na temat boru można odszukać pod adresem https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4712861/ pod którym udostępniono inne dane w tym badania i właściwości.

Bor jako suplement diety nie jest odpowiedni dla dzieci i młodzieży.

Ostrożnie:
Bor gromadzi się w organizmie i jest powoli wydalany przez nerki. Dlatego ciągłe i wysokie spożycie może prowadzić do przewlekłego zatrucia. Jeśli spożycie związków boru jest zbyt duże, mogą wystąpić objawy takie jak nudności i wymioty, a nawet uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego i nerek. Istnieją przesłanki, że bor w dużych ilościach upośledza zdolności rozrodcze (wpływ na hormony płciowe, jakość spermy, wady rozwojowe u noworodków). Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy do grupy szczególnego ryzyka należą dzieci, kobiety w ciąży, matki karmiące, kobiety w okresie menopauzy poddane leczeniu hormonalnemu oraz mężczyźni.

Do czego organizm potrzebuje boru?

Półmetaliczny bor jest jednym z pierwiastków ultraśladowych. Dzienne zapotrzebowanie jest mniejsze niż 1 miligram (mg).

Podczas gdy związki boru są niezbędne dla wzrostu roślin, nie ma wyraźnych dowodów na ich fizjologiczną funkcję dla ludzi. To, czy i w jakim stopniu bor jest niezbędny dla człowieka, nie zostało jeszcze jednoznacznie ustalone. Braki nie są na razie znane.
Czy mogę pokryć swoje dzienne zapotrzebowanie poprzez jedzenie?

Nasza rada:
Owoce i warzywa, produkty zbożowe takie jak chleb, a zwłaszcza orzechy, suszone owoce czy warzywa liściaste zawierają dużo boru. Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy dalsza suplementacja nie wydaje się być wskazana.

Ponieważ bor nie jest uważany za niezbędny składnik odżywczy, nie ma również zaleceń co do tego, ile boru powinno się spożywać dziennie w diecie. Szacuje się, że w normalnej diecie spożywa się dziennie 1-3 miligramy boru.

Bor znajduje się głównie w pokarmach roślinnych, wodzie pitnej (0,1 do 0,3 mg boru na litr) i wodzie mineralnej (średnio 0,75 mg na litr). Oprócz warzyw i owoców (0,2-0,4 mg / 100g), śliwek (2,7 mg / 100 g), orzechów (1,6-2,3 mg / 100 g), stosunkowo bogate w bor są produkty zbożowe, a także wino i piwo, natomiast pokarmy pochodzenia zwierzęcego nie zawierają go prawie wcale. Dlatego ludzie, którzy stosują dietę wegańską lub wegetariańską, spożywają większe ilości boru.

Ponadto dopuszcza się stosowanie kwasu borowego (E 284) i tetraboranu sodu (E 285) jako środków konserwujących, ale tylko w przypadku prawdziwego kawioru.

Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uważa jednak, że dorośli nie powinni spożywać więcej niż 10 miligramów boru dziennie ze wszystkich źródeł (Górny Poziom Spożycia). Ilość ta nie jest zazwyczaj osiągana przez dorosłych poprzez samo jedzenie. Inaczej jest w przypadku nastolatków i dzieci, które mogą przekroczyć górną granicę spożycia nawet bez suplementów diety.

Oprócz zwykłej żywności, inne źródła przyjmowania boru obejmują suplementy diety, leki, kosmetyki i zabawki (glina do skakania, goo). Więcej na temat boru można odszukać pod adresem https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-894/boron pod którym opublikowano inne właściwości oraz badania.

Zabronione
Boru jonowego (również boru koloidalnego) nie można sprzedawać jako suplementu diety w UE, a zatem również w Niemczech lub do Niemiec. Jonowy bor jest płynnym produktem, który jest sprzedawany jako suplement diety głównie z USA. Zgodnie z podręcznikiem jonizacja powinna zachodzić tylko pomiędzy dwoma różnymi pierwiastkami, np. pomiędzy sodem i chlorem, jak w soli kuchennej. Poprzez pewien proces technologiczny można stworzyć specjalną formę boru. W tym przypadku ładunki elektryczne są rozmieszczone w różny sposób pomiędzy atomami tej samej substancji – tzw. nanoklastry – dzięki czemu może nastąpić jonizacja.

Filter

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Sort by: