Acerola

Acerola

Acerola, przypominający wiśnię owoc pochodzący z Ameryki Środkowej i Południowej, jest uważana za naturalny cud witaminy C. Oprócz głównego składnika, jakim jest witamina C, to tropikalne superfood zawiera wiele niezbędnych witamin, minerałów i drugorzędnych substancji roślinnych. Już Majowie, jeden z rdzennych ludów Ameryki Środkowej, byli świadomi jej pozytywnych właściwości i stosowali acerolę specjalnie w celu wzmocnienia sił obronnych organizmu.

Dzięki wysoce skutecznym przeciwutleniaczom ten owoc mocy pobudza przemianę materii, zapewnia odnowę komórek i chroni układ sercowo-naczyniowy przed niebezpiecznymi skutkami miażdżycy. Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie aceroli może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Co to jest acerola?

Drzewo aceroli, Malpighia glabra (zwana również Malpighia punicifolia lub Malpighia emarginata), to gatunek rośliny należący do rodziny malpighia. Do jej najbardziej znanych przedstawicieli należą liany. W krajach niemieckojęzycznych owoc aceroli nazywany jest również wiśnią z Barbadosu, wiśnią klonową, wiśnią z Antyli, wiśnią jamajską lub wiśnią portorykańską.

Acerola jest oszczędna i nie ma dużych wymagań co do miejsca uprawy. Ta wiecznie zielona roślina rośnie na wilgotnych brzegach rzek, poboczach dróg, suchym podłożu wapiennym oraz na podłożu skalistym. Jako drzewo lub krzew acerola osiąga wysokość od 1 do 3 metrów. Roślina bez problemu znosi długie okresy suszy, ale w wyjątkowych przypadkach gubi liście.

W porze deszczowej drzewo aceroli wytwarza białe lub jasnoczerwone do różowych kwiaty. Owoce aceroli dojrzewają w ciągu 25 dni, dlatego w tropikach możliwe są nawet 4 zbiory rocznie. Kulisty pestkowiec ma średnicę od 1 do 3 cm i jest koloru czerwonawego do pomarańczowo-żółtego. Ponieważ zewnętrzna skórka jest cienka i szybko się rozrywa, owoce aceroli nie nadają się do dłuższego transportu.

Mimo, że soczysty miąższ jest bardzo kwaśny, w regionach uprawy aceroli najlepiej spożywać go w stanie świeżym. Owoce są również przetwarzane na dżemy, soki i różne ekstrakty. Wysoka zawartość kwasu askorbinowego często prowadzi do dodawania dużych ilości cukru podczas produkcji.

Acerola – pochodzenie i historia

Acerola pochodzi z różnych regionów Ameryki Środkowej i Południowej. Badacze roślin przypuszczają, że dokładnym miejscem pochodzenia jest meksykański półwysep Jukatan. Obecnie drzewo to występuje w wielu regionach tropikalnych i subtropikalnych.

Brazylia, Meksyk, Gwatemala, Panama, Floryda i Jamajka są najważniejszymi obszarami, gdzie roślina ta jest uprawiana. Nazwa acerola pochodzi od hiszpańskich konkwistadorów, którym wydawało się, że w egzotycznych owocach z Nowego Świata rozpoznali krewniaków słodkich odmian wiśni z Europy. Pomimo zewnętrznego podobieństwa, acerola nie jest jednak spokrewniona z naszymi rodzimymi wiśniami.

Tradycyjna medycyna w Ameryce Łacińskiej wykorzystuje owoce do zapobiegania i leczenia wielu chorób. Oprócz stanów zapalnych, gorączki i biegunki, brazylijscy lekarze naturopaci często stosują wiśnie aceroli przy infekcjach grypowych i chorobach płuc. [1]

Dopiero w połowie XX wieku naukowcy dowiedzieli się o tych niepozornych owocach. Podczas ekspedycji w dżungli badacze z Ameryki Południowej odkryli jaskrawoczerwone owoce i określili zawartość witaminy C. W międzyczasie udało się udowodnić istnienie najważniejszych substancji bioaktywnych aceroli. [2] [3]

Acerola jako suplement diety

Tajemnicza choroba marynarzy – szkorbut – przez wieki pustoszyła całe załogi statków, aż w 1907 roku przypadkowo odkryto jej przyczynę: wyraźny niedobór witaminy C. W 1926 r. węgierski lekarz i biochemik Albert Szent-Györgyi wyizolował witaminę C z różnych tkanek i ekstraktów roślinnych, za co w 1937 r. otrzymał Nagrodę Nobla.

Niedługo później innym badaczom udało się zsyntetyzować tę biomolekułę w laboratorium. Dzięki przełomowym odkryciom amerykańskiego chemika Linusa Paulinga, zainteresowanie witaminami, a zwłaszcza witaminą C, wzrosło na całym świecie. Obok produkcji syntetycznego kwasu askorbinowego niektórzy producenci sięgnęli po naturalne witaminy pozyskiwane z owoców.

Przede wszystkim badania nad wtórnymi substancjami roślinnymi wywołały prawdziwy boom na roślinne źródła substancji witalnych. Ze względu na niezwykle wysoką zawartość witaminy C, owoce aceroli szybko znalazły się w centrum zainteresowania osób dbających o zdrowie.

W międzyczasie na rynku można znaleźć wiele różnych suplementów diety wyprodukowanych ze świeżych wiśni aceroli. W niektórych przypadkach metody uprawy i suszenia znacznie się różnią, co powoduje duże różnice w jakości oferowanych produktów.

Czy istnieje różnica między kwasem askorbinowym a witaminą C z aceroli?

Liczni producenci na świecie wytwarzają około 80 000 ton kwasu askorbinowego rocznie, z tendencją wzrostową. W międzyczasie Chiny również odkryły rynek, który jest wart miliardy i zalewają kraje zachodnie tanim importem. Syntetyczna i naturalna witamina C są identyczne, jak twierdzą producenci w swoich reklamach. Ale czy rzeczywiście tak jest?

Z chemicznego punktu widzenia witamina C to kwas askorbinowy. Nie ma żadnych różnic w budowie tych dwóch cząsteczek. Aby zrozumieć różnicę między naturalnym produktem zawierającym witaminę C a sztucznym kwasem askorbinowym, warto przyjrzeć się wynikom badań klinicznych.

W latach 70-tych XX wieku szkocki lekarz Ewan Cameron badał wpływ wysokich dawek witaminy C na pacjentów chorych na raka. We współpracy z dwukrotnym laureatem Nagrody Nobla, Linusem Paulingiem, opublikował następnie wyniki w renomowanych czasopismach. Badania pokazują, że witamina C może złagodzić objawy terminalnego raka i przedłużyć życie pacjentów. [3] [4] [5]

Lekarze ze znanej na całym świecie Kliniki Mayo w USA próbowali potwierdzić te wyniki za pomocą badań kontrolowanych placebo z podwójnie ślepą próbą, ale bezskutecznie. Z tego powodu obiecujące podejście terapeutyczne z witaminą C do dziś nie zostało zaakceptowane w ortodoksyjnym leczeniu nowotworów. Dlaczego jednak obie grupy badawcze doszły do przeciwnych wyników? [6] [7]

We wszystkich przypadkach naukowcy używali syntetycznego kwasu askorbinowego. Jedyna różnica polegała na formie podania: podczas gdy dr Cameron wstrzykiwał swoim pacjentom witaminę C, lekarze z Mayo Clinic używali tylko tabletek lub kapsułek. W związku z tym, pozytywne wyniki badań można przypisać dożylnemu podaniu witaminy C.

Problem z zastosowaniem syntetycznie produkowanego kwasu askorbinowego leży w farmakokinetyce. Biochemicy rozumieją pod tym pojęciem wchłanianie, przekształcanie i degradację, a także wydalanie substancji czynnej w organizmie człowieka. W przypadku stosowania doustnych form dawkowania nie jest możliwe osiągnięcie wystarczająco wysokiego stężenia witaminy C, przez co efekt prozdrowotny jest niewielki. [8]

Nasz organizm w wąskich granicach toleruje sztucznie wytworzoną witaminę C w postaci tabletek, kapsułek lub proszku. Po zażyciu suplementu diety zawierającego witaminę C, stężenie substancji czynnej we krwi wzrasta tylko nieznacznie. Próby spożywania większych ilości kwasu askorbinowego są blokowane głównie przez wchłanianie w jelitach. [9]

Ponadto, witamina C jest szybko wydalana z moczem. Dla porównania, owoc aceroli zawiera nie tylko witaminę C, ale również wiele różnych biomolekuł. Farmakokinetyka tej naturalnej mieszaniny zachowuje się zasadniczo inaczej i nie może być porównywana z farmakokinetyką czystego kwasu askorbinowego. [10]

Japońskie badania wykazały, że nasz organizm lepiej przyswaja witaminę C z soku z aceroli i wolniej ją wydala niż sztucznie produkowany kwas askorbinowy. Naukowcy przypisują ten efekt wtórnym związkom roślinnym wiśni aceroli. Zgodnie z zaleceniami Federalnego Instytutu Badawczego Żywienia i Żywności w Karlsruhe (Instytut Maxa Rubnera), konsumenci powinni zatem preferować delikatnie przetworzone ekstrakty z aceroli zamiast sztucznych preparatów witaminy C. [11]

Składniki odżywcze i wartości odżywcze aceroli

Wiśnia acerola zawiera dużą ilość substancji witalnych i składników odżywczych. Jego prozdrowotne działanie opiera się przede wszystkim na doskonałym współdziałaniu wysokiej jakości składników. Poniższe wartości odżywcze i składniki odżywcze są oficjalnymi danymi Departamentu Rolnictwa USA (USDA) i odnoszą się do 100 g wiśni aceroli. [12]

Wartości odżywcze owoców aceroli:

  • Wartość kaloryczna: 32 kcal
  • Węglowodany 7,69 g
  • Białka 0,4 g
  • Tłuszcze 0,3 g

Niewielkie ilości białek, węglowodanów i tłuszczów dostarczane przez miąższ owoców nie odgrywają prawie żadnej roli w naszych procesach metabolicznych. Siła aceroli tkwi w zawartych w niej cennych witaminach, minerałach i wtórnych substancjach roślinnych.

Witaminy z aceroli

Owoc aceroli składa się w ponad 90 % z wody i zawiera tylko witaminy rozpuszczalne w wodzie. Najważniejszym składnikiem jest witamina C, która znajduje się w dużych ilościach w miąższu owoców. W zależności od miejsca, warunków uprawy i stopnia dojrzałości, 100 g owoców zawiera od 700 mg do 4,8 g naturalnej witaminy C. Im bardziej niedojrzały owoc, tym większa zawartość witaminy C. Im bardziej niedojrzały owoc, tym większa zawartość witamin. [13]

Dla porównania, taka sama ilość cytryn lub pomarańczy, które często są reklamowane jako cuda witaminy C, zawiera tylko około 50 mg witaminy C. W ten sposób mała wiśnia acerola ma od 30 do 90 razy większą wartość witaminy C niż owoce cytrusowe. Tę zadziwiającą liczbę przewyższają jedynie australijska śliwka buszowa i owoce krzewu camu camu z Amazonii. [14]

W szczególności, acerola zawiera następujące witaminy:[12]

  • Witamina C (1678 mg)
  • witamina B1 (0,02 mg)
  • witamina B2 (0,06 mg)
  • witamina B3 (0,4 mg)
  • Witamina B6 (0,009 mg)
  • Kwas foliowy (14 μg)
  • Beta-karoten (38 μg)

Skrót μg oznacza mikrogram. W przypadku przeliczania na miligramy, 1000 μg odpowiada 1 mg.

Wtórne substancje roślinne aceroli

Obok wysokiej zawartości witaminy C, szczególne połączenie wtórnych związków roślinnych ma ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka. Termin wtórne substancje roślinne lub wtórne składniki roślin obejmuje grupę około 100 000 substancji o różnej strukturze chemicznej, z których od 5 000 do 10 000 można znaleźć w naszej żywności.

Zgodnie z aktualną wiedzą naukową substancje te, choć nie należą do niezbędnych dla człowieka składników odżywczych, wpływają na liczne procesy metaboliczne zachodzące w naszym organizmie. Dlatego Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe zaleca, aby poprzez spożywanie owoców i warzyw zapewnić sobie dobre zaopatrzenie w te wtórne substancje roślinne.

Wiśnia acerola zawiera przede wszystkim antocyjany, karotenoidy, pektyny i różne flawonoidy, takie jak rutyna, które mają różnorodne działanie na organizm człowieka. Flawonoidy i antocyjany należą do klasy polifenoli, które są antyoksydantami chroniącymi nasz organizm przed stresem oksydacyjnym. Naukowcom udało się ostatnio wyizolować z aceroli nowy rodzaj flawonoidu, który nie został jeszcze znaleziony w innych owocach. [15] [16] [17] [18]

Ogromne znaczenie wtórnych związków roślinnych zostało wielokrotnie udowodnione w badaniach naukowych. Oprócz właściwości przeciwutleniających, flawonoidy wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwalergiczne. Wspomagają one również reakcje lecznicze organizmu i zapobiegają rozprzestrzenianiu się wirusów, bakterii i grzybów w organizmie. [19]

Minerały aceroli

Oprócz witamin i drugorzędnych substancji roślinnych, owoce aceroli zawierają liczne ważne dla życia minerały i pierwiastki śladowe. Ściśle rzecz biorąc, te ostatnie również należą do grupy minerałów. Ponieważ jednak organizm potrzebuje ich tylko w bardzo małych ilościach, substancje te są naukowo nazywane pierwiastkami śladowymi.

Z zawartością 146 mg na 100 g, potas ma najwyższą koncentrację spośród wszystkich minerałów w owocach aceroli. Dodatnio naładowany jon potasu, jako elektrolit, jest niezbędnym składnikiem komórek naszego ciała. Reguluje gospodarkę wodną organizmu i spełnia ważne zadania w różnych procesach metabolicznych.

Nasze nerwy i mięśnie potrzebują odpowiedniej ilości tego wszechstronnego minerału. Wraz z sodem i wapniem potas wpływa na pracę serca i ciśnienie krwi. Deficyt potasu może więc mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.

W owocach wiśni aceroli znajdują się następujące minerały: [12]

  • Potas (146 mg)
  • Magnez (18 mg)
  • Wapń (12 mg)
  • Fosfor (11 mg)
  • Sód (7 mg)
  • Cynk (0,1 mg)
  • Żelazo (0,02 mg)

Obok wapnia, fosfor jest najobficiej występującym minerałem w naszym organizmie. Jako fosforan ten ważny minerał bierze udział w metabolizmie energetycznym i magazynuje uwolnioną energię w postaci ATP (adenozynotrójfosforan).

Bez uprawiania sportu każdy człowiek w ciągu dnia przekształca adenozynotrójfosforan w kolejności odpowiadającej jego własnej wadze. Sportowcy wyczynowi mają nawet krótkotrwałe obroty ATP do 200 kg.

Jako składnik licznych enzymów, pierwiastek śladowy cynk bierze udział w ważnych procesach biochemicznych w naszym organizmie. Odgrywa decydującą rolę w podziale komórek i wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto cynk zapewnia zdrowy wzrost włosów i skóry oraz wspomaga gojenie się ran.

Błonnik pokarmowy w aceroli

Owoce aceroli zawierają liczne błonniki pokarmowe. W stosunku do 100 g miąższu owoców ich udział wynosi około 1,1 g. Określenie błonnik pokarmowy jest mylące, ponieważ te ważne składniki nie są zbędnym balastem dla naszego organizmu. Wręcz przeciwnie: pilnie potrzebujemy ich do zdrowego trawienia.

Organizm nie może wchłonąć włókien pokarmowych, ponieważ składają się one z niestrawnych rusztowań i substancji wspomagających roślin. Wypełniają one żołądek i powodują szybkie uczucie sytości, które utrzymuje się przez długi czas. Ponadto nierozpuszczalne substancje pęcznieją w jelicie grubym i w ten sposób pobudzają trawienie.

Formy aceroli

Acerola jest dostępna w różnych postaciach. Ponieważ owoce są bardzo wrażliwe i szybko się psują, świeże wiśnie aceroli nie są oferowane w Europie. Jeśli chcesz skorzystać z zalet tego superfood, musisz uciekać się do form konserwowanych.

Szeroki asortyment wysokiej jakości produktów z aceroli jest dostępny w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością, sklepach ekologicznych oraz w Internecie. W krajach produkcji owoce są suszone lub mrożone natychmiast po zebraniu. Im łagodniejszy jest ten proces, tym większa jest zawartość cennych substancji witalnych.

Po usunięciu wody acerola jest dostępna w postaci suszonych owoców. Może być sprzedawany w tej postaci lub przetwarzany na ekstrakt. Suszone owoce mają znacznie większą gęstość odżywczą niż świeże wiśnie acerola. Zawartość witaminy C wynosi więcej niż 5 g na 100 g suszonych owoców.

W Europie suszone owoce aceroli są jeszcze rzadko spotykane. Coraz częściej jednak są one oferowane jako składnik herbat czy batonów owocowych.

Acerola w proszku

Poza krajami rozwijającymi się, proszek z aceroli jest najbardziej popularną i najtańszą formą podawania. Zarówno świeża pulpa owocowa jak i sok z aceroli nadają się do produkcji proszku. Główna różnica polega na zawartości błonnika pokarmowego.

Podczas gdy przetworzony miąższ owocowy zawiera wszystkie naturalne włókna pokarmowe wiśni acerola, w proszku z suszonego soku owocowego prawie ich nie ma. Ze względu na różną zawartość włókien, konsystencja obu wariantów jest różna: Proszek owocowy jest znacznie grubszy niż sproszkowany sok z aceroli o drobnej konsystencji.

Większość proszków z aceroli produkuje się metodą suszenia rozpyłowego lub liofilizacji. Oba procesy dostarczają wysokiej jakości proszek z aceroli z różną zawartością witaminy C w zależności od metody produkcji.

W procesie liofilizacji sok lub miąższ owocu jest najpierw głęboko mrożony. W drugim etapie kryształy lodu są delikatnie usuwane poprzez sublimację. Omijając stan skupienia cieczy, cząsteczki wody przechodzą bezpośrednio z fazy stałej (lód) do fazy gazowej (para wodna). Ponieważ woda ma wysoką prężność pary nawet w stanie zamrożonym, liofilizacja może odbywać się w temperaturze pokojowej. W przeciwieństwie do często stosowanego w przeszłości procesu suszenia gorącym powietrzem, podczas liofilizacji cenne składniki wiśni aceroli zostają prawie całkowicie zachowane. Aby zapobiec sklejaniu się proszku i jego twardości, niektórzy producenci dodają środki przeciwzbrylające.

Drugą metodą produkcji jest suszenie rozpyłowe. W ciągu kilku sekund woda zawarta w proszku zostaje odparowana podczas procesu suszenia i pozostaje suszony proszek z aceroli. Ze względu na bardzo krótki, kilkusekundowy czas suszenia, prawie wszystkie wartościowe składniki wiśni aceroli pozostają zawarte w procesie suszenia rozpyłowego.

Największą różnicą w porównaniu z liofilizacją jest to, że w procesie suszenia rozpyłowego zamiast środków przeciwzbrylających stosuje się maltodekstrynę, która zapobiega zbrylaniu się proszku.

Sok z aceroli

Po aceroli w proszku, sok z aceroli znajduje się na szczycie skali popularności wśród osób dbających o zdrowie. Sok jest łatwy do dozowania i może być spożywany w postaci czystej lub z innymi napojami. Oprócz bezpośredniego soku z aceroli i koncentratu soku, w handlu detalicznym można również znaleźć napoje z sokiem owocowym z aceroli i nektar owocowy.

Jednak tylko dwa pierwsze soki zawierają wystarczającą ilość substancji bioaktywnych, aby mieć wymierny wpływ na nasz organizm. Podczas gdy nektar owocowy zawiera między 25 a 50 % miąższu owocowego i do 20 % cukru, napoje z soku owocowego w ogóle nie są objęte rozporządzeniem w sprawie soków owocowych. Są one uważane za napoje bezalkoholowe i mogą zawierać środki aromatyzujące oraz cukier.

Proces produkcji ma decydujący wpływ na jakość soku z aceroli. Aby uzyskać wysokiej jakości produkty naturalne, owoce po zbiorze muszą zostać pozbawione pestek i natychmiast przetworzone. W wyniku pierwszego tłoczenia powstaje sok bezpośredni, który nazywany jest również sokiem macierzystym.

Zawartość owoców wynosi prawie 100 %. Ponieważ sok z aceroli ma bardzo kwaśny smak, zwykle rozcieńcza się go wodą lub dodaje do innych napojów. Przepisy na zdrowe smoothie z acerolą są popularne wśród osób dbających o zdrowie, szczególnie w zimnych porach roku.

Koncentrat owocowy jest produkowany poprzez usunięcie ponad 90 % zawartości wody z soku z aceroli po jego wyciśnięciu. Dzięki zmniejszeniu wagi i objętości opakowania można znacznie obniżyć koszty transportu. Po przybyciu do kraju docelowego, brakująca ilość wody jest z powrotem uzupełniana.

Ten naturalny produkt jest następnie sprzedawany pod nazwą sok z aceroli z koncentratu. Miłośnicy surowej żywności powinni wziąć pod uwagę, że wszystkie soki owocowe przed sprzedażą są konserwowane poprzez pasteryzację. Krótkotrwałe podgrzanie do temperatury co najmniej 80 °C powoduje utratę części składników odżywczych.

Acerola – tabletki i kapsułki

Wysuszony proszek z owoców aceroli może być łatwo przetworzony na inne formy dozowania. W celu wyprodukowania tabletek, do proszku z aceroli należy dodać substancje wiążące, aby można go było sprasować w tabletki.

Wielu producentów dodaje również aromaty i cukier, aby zapobiec nieprzyjemnemu smakowi podczas połykania. Tabletki rozpuszczają się w żołądku i uwalniają aktywne składniki aceroli. Osoby z wrażliwą wyściółką żołądka mogą w związku z tym odczuwać dyskomfort.

Dla dzieci i młodzieży dostępne są różne tabletki do ssania i żucia. Pastylki z aceroli są często sprzedawane pod nazwą Vitamin C Thaler. Ponieważ tabletki są ssane lub żute, naturalny kwas może uwrażliwić szyjki zębów lub uszkodzić substancję zęba. Zależy to po prostu od tego, jak długo zęby są wystawione na działanie kwasu.

Kapsułki są zazwyczaj wykonane z celulozy lub żelatyny, w których znajduje się proszek z aceroli. W produktach wysokiej jakości producent nie stosuje środków oddzielających takich jak stearynian magnezu lub innych dodatków. W przeciwieństwie do pastylek lub tabletek do żucia, kapsułki z acerolą rozpuszczają się dopiero w żołądku i dlatego są łagodne dla zębów.

Wskazówki dotyczące zakupu produktów z aceroli

W sklepach specjalistycznych i internetowych dostępna jest duża liczba produktów z aceroli, tak że potencjalni nabywcy mogą łatwo stracić orientację. Jakie informacje są ważne i na co zwracać uwagę przy zakupie?

  • Opakowanie lub ulotka dołączona do opakowania dobrych produktów z aceroli zawiera dokładne informacje na temat składników i wartości odżywczych. Dla celów dozowania ważne jest również, aby podana była dokładna zawartość witaminy C.
  • Oprócz daty produkcji suplement diety powinien zawierać informacje na temat zastosowanego procesu suszenia (liofilizacja, suszenie rozpyłowe).
  • Ważną rolę odgrywa sposób uprawy owoców aceroli. Jeśli kupisz naturalny produkt w jakości organicznej, nie zawiera on pozostałości pestycydów ani innych niepożądanych składników. Ponadto żywność ekologiczna pochodząca z upraw ekologicznych w krajach produkcji przyczynia się w znacznym stopniu do ochrony środowiska.
  • Osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu najlepiej jest kupować acerolę w proszku bezglutenową.
  • Ważne jest, aby do aceroli w proszku nie dodawać żadnych dodatków chemicznych. Produkty niskiej jakości często zawierają konserwanty, barwniki, cukier lub inne substancje słodzące. Ważne jest również, aby upewnić się, że nie dodano żadnej syntetycznie produkowanej witaminy C, jeśli chcesz przyjmować tylko 100% naturalnej witaminy C.
  • Acerola w proszku jest z natury bardzo higroskopijna. Oznacza to, że pochłania dużo wilgoci z powietrza, co może prowadzić do powstawania twardych grudek. Dlatego nośniki lub środki przeciwzbrylające muszą być stosowane zarówno w suszeniu rozpyłowym, jak i liofilizacji, aby zapobiec zbrylaniu się proszku. Dodatek maltodekstryny (polisacharydu) podczas suszenia zapobiega tworzeniu się grudek w proszku z aceroli podczas suszenia rozpyłowego. Maltodekstryna jest najlepszym rozwiązaniem, aby zapobiec twardnieniu proszku podczas przechowywania ze względu na jej bardzo dobrą kompatybilność. Maltodekstryna może być produkowana z manioku, kukurydzy, pszenicy, ryżu lub ziemniaków. Nie ma negatywnych skutków w niewielkiej ilości, jaką zawiera acerola w proszku.
  • Tylko w dużych ilościach, 30 gramów lub więcej, maltodekstryna może powodować wzrost poziomu cukru we krwi, co może prowadzić do wahań poziomu cukru we krwi. Niestety, maltodekstryna jest prawie zawsze błędnie podawana i nie rozróżnia się, czy w danym produkcie zawarta jest jej mała czy duża ilość. [20]

Działanie aceroli

Cenne składniki aceroli mają liczne pozytywne skutki dla organizmu człowieka. Poza wysoką zawartością witaminy C, szczególnie ważne dla naszego zdrowia są wtórne substancje roślinne. Osoby, które regularnie spożywają owoce mocy, czerpią z tego korzyści na kilka sposobów.

Wiśnia acerola

  • wzmacnia układ odpornościowy [21].
  • zmniejsza stężenie histaminy we krwi i może łagodzić objawy alergii [22] [23].
  • normalizuje podwyższony poziom cukru we krwi [24].
  • obniża poziom homocysteiny i działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy [25].
  • zapobiega starzeniu się komórek [26].
  • zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych nitrozoamin [27].
  • detoksykuje organizm [28].
  • zwalcza komórki nowotworowe [29].

Naukowcy przypisują działanie aceroli antyoksydantom, które znajdują się w dużej ilości w miąższu owocu. Oprócz głównego składnika, jakim jest witamina C, ważną rolę odgrywają polifenole. Idealne połączenie wszystkich składników daje w efekcie moc antyoksydacyjną, która wyraźnie przewyższa większość innych produktów spożywczych. [30] [31] [32]

Działanie przeciwutleniające aceroli

Wolne rodniki uważane są za główną przyczynę wielu chorób przewlekłych i są najważniejszą przyczyną przedwczesnego starzenia się skóry. Te niezwykle agresywne substancje są niestabilnymi związkami tlenu, które uszkadzają komórki naszego ciała. W tym kontekście naukowcy często mówią o stresie oksydacyjnym.

Z chemicznego punktu widzenia rodniki to cząsteczki z niecałkowicie zamkniętą zewnętrzną powłoką elektronową. W stabilnej cząsteczce wszystkie elektrony są obecne jako pary i nie mogą uczestniczyć w reakcjach chemicznych bez dalszej aktywacji. Reaktywne rodniki, z drugiej strony, mają co najmniej jeden niesparowany elektron, który szuka partnera.

Kiedy rodnik napotyka inną cząsteczkę, wyrywa jej jeden z elektronów, zamykając jej zewnętrzną powłokę. W wyniku tej “kradzieży” drugiej cząstce brakuje elektronu, więc przekształca się ona w nowy rodnik. W reakcji łańcuchowej powstaje coraz więcej nowych wolnych rodników, które niszczą ważne składniki naszych komórek.

Cząsteczki reaktywne są wytwarzane podczas wielu procesów zachodzących w organizmie. Mogą być one również zasilane z zewnątrz. Palacze pochłaniają około 100 bilionów wolnych rodników z każdym zaciągnięciem się papierosem. Antyoksydanty należą do antagonistów tych niebezpiecznych substancji i są w stanie skutecznie je neutralizować. [33]

W tym procesie cząsteczki kwasu askorbinowego dobrowolnie oddają jeden ze swoich elektronów wolnym rodnikom, same nie przekształcając się w rodnik. W ten sposób komórki są chronione przed kradzieżą elektronów i nie dochodzi do cyklu stresu oksydacyjnego. Pozbawiony elektronów kwas askorbinowy jest następnie wydalany przez organizm bez żadnych szkód.

Dzięki wysokiemu potencjałowi antyoksydacyjnemu, acerola naturalnie wspiera nasz organizm w walce ze stresem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki. Z tego powodu składniki owocu mocy mają pozytywny wpływ na przebieg różnych chorób.

Acerola a układ odpornościowy

Nasz układ odpornościowy potrzebuje dobrej podaży witaminy C, aby mógł spełniać swoje ważne zadania. Niedostateczna podaż daje się odczuć m.in. poprzez zwiększoną podatność na infekcje. Jako naturalne źródło witaminy C acerola wzmacnia siły obronne organizmu i może w ten sposób chronić np. przed zapaleniem płuc. [34]

Liczne badania dowodzą skuteczności działania witaminy C w chorobach zakaźnych. Na przykład, wystarczająca podaż substancji witalnej może skrócić objawy i czas trwania choroby w infekcjach dróg oddechowych. Łączne spożycie witaminy C i cynku zmniejsza również zachorowalność na biegunkę, malarię i choroby układu oddechowego u dzieci w krajach rozwijających się. [35]

Rola witaminy C w obronie immunologicznej związana jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Aby zwalczyć niebezpieczne patogeny, układ odpornościowy aktywuje specjalne białe krwinki, tzw. fagocyty. Szczególnie podczas procesów zapalnych fagocyty produkują duże ilości wolnych rodników, które pełnią kluczową funkcję w zwalczaniu bakterii i wirusów. [36]

Wystarczające ilości witaminy C i innych antyoksydantów są potrzebne do przerwania reakcji łańcuchowej tworzenia się rodników na końcu odpowiedzi immunologicznej. Badania laboratoryjne wykazały, że witamina C wpływa również na dojrzewanie limfocytów T i produkcję interferonów. Interferony tworzą grupę białek sygnalizacyjnych, które odgrywają ważną rolę w obronie przed bakteriami, wirusami, pasożytami i komórkami nowotworowymi. [37]

Acerola a układ sercowo-naczyniowy

Doskonałe właściwości antyoksydacyjne wiśni acerola nie tylko wspomagają system obronny organizmu, ale również pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Wysoka zawartość witaminy C zapobiega powstawaniu miażdżycy (arteriosklerozy), która potocznie nazywana jest również stwardnieniem tętnic.

Miażdżyca tętnic występuje, gdy tłuszcze i inne składniki krwi odkładają się na ścianach tętnic. Średnica tętnicy staje się mniejsza, co zmienia właściwości przepływu krwi. Do groźnych następstw miażdżycy należą problemy z krążeniem w nogach (choroba okluzyjna tętnic obwodowych, pAVK), choroby naczyń krwionośnych w mózgu i choroba wieńcowa serca (CHD).

W najgorszym przypadku dochodzi do całkowitego zamknięcia naczyń krwionośnych, co prowadzi do zawału serca lub udaru mózgu. Z punktu widzenia medycyny konwencjonalnej, “zły” cholesterol (LDL) jest w znacznym stopniu zaangażowany w rozwój miażdżycy. Metaanaliza 13 badań klinicznych wykazała, że witamina C może znacząco obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiec stwardnieniu tętnic. [38]

Oksydowany cholesterol LDL, który powstaje w wyniku działania wolnych rodników, jest uważany za szczególnie wysoki czynnik ryzyka miażdżycy. W kilku badaniach naukowcy byli w stanie udowodnić, że witamina C zapobiega utlenianiu się LDL. Jako wysokiej jakości źródło witaminy C, acerola może zapobiegać rozwojowi miażdżycy, a tym samym przyczyniać się do zdrowia układu sercowo-naczyniowego. [39] [40]

Acerola a metabolizm

Witamina C odgrywa decydującą rolę w ponad 300 enzymatycznych procesach przemiany materii. Ponieważ ta substancja witalna wpływa na odnowę struktury naszych kości, może przeciwdziałać groźnej osteoporozie. Witamina C aktywuje tworzenie się nowego kolagenu, głównego składnika tkanki łącznej. [41] [42] [43]

Włókna kolagenowe zapewniają między innymi, że nasza skóra pozostaje sprężysta i elastyczna. Od wielu lat kolagen jest stosowany w kosmetyce w celu odmłodzenia skóry. Ponieważ witamina C zwiększa produkcję kolagenu w organizmie, nic dziwnego, że składniki wiśni aceroli są zawarte w wielu preparatach przeciwstarzeniowych.

Poziom witaminy C ma istotny wpływ na metabolizm miedzi i żelaza. Dobre zaopatrzenie w witaminę C nie tylko poprawia wchłanianie żelaza z pożywienia, ale także zapewnia transport i magazynowanie tego ważnego pierwiastka śladowego. [44] [45]

Ponadto ten wszechstronny, uniwersalny środek reguluje produkcję neuroprzekaźników noradrenaliny i adrenaliny oraz hormonu stresu – kortyzolu. Neuroprzekaźniki to chemiczni posłańcy, którzy służą do przekazywania impulsów nerwowych. Witamina C spełnia kluczową funkcję w utrzymaniu ogólnego poziomu neuroprzekaźników w naszym układzie nerwowym. [46] [47] [48]

Acerola i odnowa komórek

Witamina C, główny składnik owoców aceroli, ma znaczący wpływ na komórki naszego ciała. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym, ta potężna substancja witalna przeciwdziała starzeniu się komórek. Tak zwane telomery są uważane za decydujące czynniki w procesie starzenia się. Tworzą one czapeczki końcowe chromosomów i stają się nieco krótsze przy każdym podziale komórki. [49]

Jeśli telomery są zbyt małe, komórka nie może się już dzielić i umiera. Innymi słowy, długość czapeczek końcowych naszego materiału genetycznego wskazuje na rzeczywisty wiek biologiczny komórek. Jeśli mamy dobrą podaż wszystkich ważnych witamin, telomery są dłuższe niż w przypadku diety ubogiej w ważne substancje. [50]

Wysoki poziom stresu powoduje również przedwczesne skracanie się telomerów i przedwczesne starzenie się komórek. Własny enzym organizmu telomeraza jest w stanie odwrócić ten efekt i doprowadzić do odkładania się czapeczek końcowych. Chińskim naukowcom udało się udowodnić w badaniach, że witamina C aktywuje telomerazę i tym samym jest bezpośrednio zaangażowana w proces odnowy komórek. [51] [52]

Acerola i otyłość

Osoby z dużą nadwagą mają zwiększone ryzyko zachorowania na nadciśnienie, cukrzycę typu 2, stłuszczenie wątroby lub raka. Wolne rodniki od dawna podejrzewane są o odpowiedzialność za te wtórne choroby. Badania na modelach zwierzęcych przeprowadzone w ramach pracy doktorskiej na Uniwersytecie w Würzburgu wykazały niedawno, że otyłość wywołuje w organizmie stres oksydacyjny. [53]

W badaniu przeprowadzonym na zwierzętach brazylijscy naukowcy sprawdzali wpływ soku z aceroli na myszy z nadwagą. Wyniki badań wskazują, że acerola jako suplement diety pomaga zmniejszyć stężenie wolnych rodników w otyłości. [54]

Ze względu na wysoki potencjał antyoksydacyjny, acerola przeciwdziała rozwojowi stresu oksydacyjnego. W ten sposób owoc mocy z jednej strony zmniejsza ryzyko otyłości, a z drugiej strony antyoksydanty chronią przed skutkami otyłości i jednocześnie wspomagają odchudzanie.

Acerola i rak

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, owoc aceroli jest znany z tego, że przeciwdziała rozwojowi raka w organizmie. Podobnie jak w przypadku większości produktów naturalnych, również w przypadku aceroli nie przeprowadzono dotychczas przekonujących badań na ludziach.

Podczas gdy leczenie dużymi dawkami witaminy C przyjęło się w naturopatii, medycyna konwencjonalna nadal opiera się na chemioterapii, radioterapii i chirurgii. Obecne badanie, które ukazało się w renomowanym czasopiśmie Science w 2015 roku, może przynieść ponowne przemyślenia wśród profesji medycznej. [55] [56]

Naukowcy użyli kultur komórkowych, aby udowodnić, że witamina C może zniszczyć niektóre komórki raka jelita grubego. Porównywalne badania przeprowadzono już wcześniej z różnymi ekstraktami z aceroli. Rezultat: Składniki owoców mocy mają cytotoksyczne (niszczące komórki) działanie na niektóre linie komórek rakowych. [57] [58]

W 2002 r. japońska grupa badawcza wykazała w doświadczeniach na zwierzętach, że wyciąg z aceroli hamował wzrost i rozprzestrzenianie się raka płuc. Odpowiednie badania kliniczne na pacjentach nie zostały jeszcze przeprowadzone. Dlatego wciąż nie jest jasne, czy wyniki te można przenieść na ludzi. [29]

Czy acerola może chronić przed promieniowaniem radioaktywnym?

Od czasu awarii reaktorów w Czarnobylu i Fukushimie wielu ludzi coraz bardziej obawia się katastrof jądrowych. Dlaczego promieniowanie radioaktywne jest tak niebezpieczne dla istot żywych? Przyczyna leży w promieniowaniu jonizującym emitowanym przez substancje radioaktywne.

Kiedy wpływa to na organizm, w zaatakowanych komórkach powstają wolne rodniki. W szczególności nasz materiał genetyczny (DNA) jest podatny na promieniowanie jonizujące. W wyniku tego dochodzi do uszkodzeń DNA, które nie mogą być już cofnięte przez własne enzymy naprawcze komórki. W dłuższej perspektywie czasowej wzrasta ryzyko zachorowania na raka.

Lekarze używają promieniowania jonizującego podczas badań rentgenowskich. Podróż samolotem również naraża ludzi na zwiększoną dawkę promieniowania. Dla osób dotkniętych tym problemem warto wcześniej zażyć suplement diety z acerolą: Wykorzystując hodowle komórkowe, brazylijscy badacze byli w stanie udowodnić, że składniki świeżych wiśni aceroli chronią DNA przed skutkami promieniowania jonizującego. [59]

Przedawkowanie aceroli

Urzędnicy nie wydali jeszcze zaleceń dotyczących dawkowania tabletek, kapsułek, soków lub proszków pochodzących z wiśni aceroli. Niemniej jednak, konsumenci nie powinni dawkować suplementu diety według własnego uznania, ale zawsze powinni postępować zgodnie z instrukcjami producenta.

Ponieważ witamina C jest głównym składnikiem owoców mocy, sensowne jest, aby wziąć pod uwagę określone wartości referencyjne witaminy C przy jej przyjmowaniu. Aby zapobiec niedoborom, Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe zaleca dzienne spożycie od 95 do 110 mg witaminy C dla dorosłych. Indywidualna wartość referencyjna zależy głównie od wieku i płci. [60]

Osoby, które przyjmują do 1 g witaminy C dziennie oprócz posiłków za pośrednictwem suplementu diety, nie muszą obawiać się żadnych szkodliwych skutków ubocznych. Objawów przedawkowania można się zwykle spodziewać dopiero po spożyciu 3 do 4 g dziennie. Należą do nich przede wszystkim przejściowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe. [61]

Z doświadczenia wielu użytkowników wynika, że skutki uboczne objawiają się zazwyczaj w postaci miękkich stolców lub biegunki. W przeciwieństwie do rozpuszczalnych w tłuszczach witamin E, D, K i A, witamina C jest rozpuszczalna w wodzie. Ponieważ zdrowy organizm wydala nadmiar witaminy C z moczem, nawet długotrwałe przedawkowanie zwykle nie ma groźnych następstw.

Dla osób, które cierpią z powodu dysfunkcji nerek, bardzo wysokie dawki witaminy C stanowią jednak zagrożenie, które należy podjąć w pierwszej kolejności. Ponieważ duże ilości witaminy C prowadzą do zwiększonego tworzenia się kwasu szczawiowego w organizmie, przedawkowanie zwiększa ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych.

Skutki uboczne aceroli

Po spożyciu zalecanych ilości aceroli w proszku lub soku z aceroli zazwyczaj nie należy spodziewać się żadnych skutków ubocznych. Tylko po przyjęciu wyjątkowo dużych dawek konsumenci zgłaszali występowanie skurczów żołądka, nudności, miękkich stolców lub biegunki.

W przypadku wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych należy przerwać przyjmowanie suplementu diety na kilka dni, a następnie kontynuować w mniejszej dawce. Jeśli objawy nawracają, zaleca się konsultację z lekarzem.

Osoby ze skłonnością do kamicy nerkowej lub cierpiące na podagrę powinny zachować ostrożność podczas przyjmowania suplementów diety zawierających witaminę C. To samo dotyczy osób z zaburzeniami metabolizmu żelaza (talasemia, hemosideroza, hemochromatoza). Nie ma jeszcze wiarygodnych danych na temat możliwych skutków ubocznych stosowania produktów z aceroli u kobiet w ciąży i matek karmiących.

Filter

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

Sort by: